vytisknout velikost písma Dobrá zpráva pro vinaře: díky výzkumu může být jejich víno kvalitnější

Menší i střední vinaři stojí často před rozhodnutím, zda mají či nemají investovat do laboratorních rozborů, aby zjistili, jestli má jejich réva dostatek výživy a obsahuje správné množství dusíku, který podstatně ovlivňuje výslednou kvalitu vína.

Od letošního podzimu získali díky výzkumu brněnských vědců třetí možnost – testovat si obsah asimilovatelného dusíku sami doma či v provozovně a ročně tak ušetřit několik tisícikorun. Umožní jim to analytická sada, kterou vyvinul Ústav vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Proč testovat dusík v hroznech

„Na rozdíl od našich sousedů v Rakousku nebo v Německu se u nás obsah dusíku v moštu bohužel příliš často neměří. Přitom obsah těchto látek je přinejmenším stejně důležitý jako sledovaný obsah cukru. Významně totiž ovlivňuje kvalitu vína,“ upozorňuje autor sady Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.

Pro spolehlivý průběh alkoholového kvašení je přitom obsah asimilovatelného dusíku nutností. Pokud kvasinkám chybí výživa, proces výroby kvalitního vína (bez vedlejších nepříjemných tónů, jako je například hořčina) je ohrožen. V kritických situacích může dojít i k zastavení kvašení.

Pokud však vinař ještě před vinobraním zjistí, že hroznům dusíkaté látky chybí, může moštu výživu cíleně dodat. Zjištění požadovaného množství je přitom stěžejní. „Sypat výživu bez otestování obsahu dusíku se nevyplácí.

V hroznech ho nesmí být málo, ale ani příliš mnoho – ničí se tím senzorické vlastnosti vína, mizí typické charakteristiky jednotlivých odrůd a víno ztrácí na kvalitě. Pro představu může být rozdíl v chuti a kvalitě vína stejně odlišný jako u tradičně nebo průmyslově vyráběného piva,“ přibližuje Baroň.

Kromě množství asimilovatelného dusíku umožňuje nová sada testovat i množství titrovatelných kyselin, dalších látek důležitých pro kvalitu vína. „Jedna sada poslouží minimálně na dvacet testů, většině vinařů by tak měla vystačit na celé vinobraní,“ říká Ing. Miloš Balga z vedení společnosti BS vinařské potřeby, která získala licenci pro výrobu a sadu začne koncem září prodávat.

Zdroj: Centrum transferu technologií MENDELU

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Lucky Bamboo - Šťastný bambus. Proč je populární a jak ho pěstovat

Lucky Bamboo - Šťastný bambus. Proč je populá…

Šťastný bambus je moderní květina a kdo ho nepěstuje, jako by nebyl. Málo se ale ví, že s klasickým bambusem nemá nic společného.

5.  2.  2017 |
Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už teď

Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

10.  2.  2017 |
Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

včera |
Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je nebezpečná

Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je ne…

Plísně jsou mimořádně odolné a pokud se jich nezbavíte včas, zničí vám zařízení i zdraví. Přitom to začne tak nenápadně. Z páry, která se hromadí v bytě z vaření, praní či ze sprchování a která se nemá kam odpařit. Jak s ní co nejúčinněji zatočit?

9.  2.  2017 |