7
Fotogalerie

Darujte kytici a pak ji s oslavencem snězte

Slaví někdo z vašich blízkých narozeniny, svátek, výročí nebo chcete darovat kytici jen tak, pro potěšení? Ovšem ne kytici tuctovou, ale originál, s nímž oslavence, a především jeho chuťové buňky určitě překvapíte?

Pro každého něco

Jednomu se líbí pugét z růží, druhému z karafiátů, třetí miluje tulipány. Ne všichni se však spokojí s tradičně uvázanou kyticí. Samozřejmě záleží na tom, komu ji hodláte darovat. 

Je velký rozdíl, jestli obdarovaným bude postarší pán zbožňující uzeniny, šestiletá holčička prahnoucí po něčem sladkém či náctiletá studentka, která ocení spíše finanční výpomoc. Nebojte, pro každého se něco najde.  

Kytice zeleninová.jpg
Jak bude kytice vypadat, záleží jen na míře vaší fantazie a zručnosti 

Jste šikovní? Uvažte si ji sami! Nechce se vám? Svěřte úkol profesionálům!  

Kytici si můžete uvázat sami doma nebo její tvorbu svěřit odborníkům. Záleží, jak zruční se cítíte a jak velkou sumu chcete investovat. Domácí výroba bude o něco levnější, ale u profesionálů vám zase dají vybrat z více různých stužek, druhů květin a jiných doplňků, dokreslujících tvar a vzhled celé kytice.

Kytice.jpg
Jak vytvořit takovouto pochoutku? Povedeme vás krok za krokem 

Já jsem šla na radu k odborníkům, aby vám ukázali postup a doporučili, co vhodného použít. Jaký základ je vhodný? Čím dozdobit? Jak upevnit? A podobně. Postup je jednoduchý, jen si málokdo uvědomí, že tyto kytice jsou většinou velmi těžké a ke konci vazby je složité kytici udržet.  

Co se dá použít? 

Zavítala jsem do zahradnictví Jakuba a Zdeny Krulichových, kde jsem sledovala, jak se taková kytice vytváří od samého začátku až do konce. Vypadalo to velmi jednoduše, ale jsem si jistá, že tak lehké, jak to vypadalo, to pro nezkušeného člověka nebude.

Musíte vědět, komu bude netradiční kytice určena. Nápadům a rozmanitosti se meze nekladou. Dají se použít bonbony, lízátka, žvýkačky, srolované bankovky, ovoce, zelenina, uzeniny a jiné. Vlastně cokoliv, co se dá přidělat na špejli, na níž se jednotlivé prvky vpichují do kytice.  

Kytice - krok třetí.jpg
Vyberte voňavé lahůdky... 

Bez čeho se neobejdete

Nabídnu vám postup, jak krok za krokem uvázat kytici z uzeniny a zeleniny. Co budete potřebovat? Svazek statice (Limonka), menší pór nebo šalotku, drobnější paličky česneku, cibuli (bílou i červenou), růžičkovou kapustu, mrkev, feferonky (svazeček), klobásy, květiny (tady byly použity gerbery), kapradí nebo jiné zelené dlouhé listy, provázek, špičaté špejle, nůžky a nůž. 

Kytice - pomůcky.jpg
... i zdravou zeleninu

Než začnete  

Vše si připravte na stůl, abyste měli potřebné věci při ruce. Ingredience, které jsou delší (například klobása, mrkev, pór a podobně), můžete překrojit na půlky nebo na třetiny, aby na špejli lépe držely. Jedná-li se o zeleninu, jež má tendenci osychat (například rozkrojená paprika a podobné), zabalte ji do potravinové fólie.

Kytice - krok druhý.jpg
Nezapomeňte na špejle, bez nich kytice nevznikne 

Každý kus, který chcete do kytice použít, napíchněte pevně na špejli. Pór nebo šalotku můžete přivázat ke špejli (nejlépe zeleným) provázkem, aby nepadala a nedělila se. Teprve, když máte vše napícháno a připraveno, pusťte se do samotné vazby.  

S chutí do práce aneb Dobrý základ je důležitý  

Na základ celé kytice, jež bude ve finále vážit i kolem tří čtyř kilogramů, je dobré použít statici. Vezměte svazek přibližné velikosti budoucí kytice. Statice je poměrně pevná rostlina a její propletený svazeček poslouží jako dobrý základ pro celou kytici.

Svazek statice držte v jedné ruce a druhou do ní vpichujte připravený materiál. Začínejte většími a těžšími kousky, jako je klobása nebo mrkev. Postupně vše vpíchejte. Kytice bude objemná do ruky a podstatně ztěžkne.

Kytice - technika vázání.jpg
Bílá statice poslouží jako základ 

Aby vypadala elegantně, je pěkné ji dozdobit řezanými květy a listy kapradiny nebo jiné rostliny, které ji nádherně uzavřou. Kytici pečlivě svažte provázkem, aby pevně držela tvar. Můžete ještě podle fantazie použít stužku, provázek nebo jiný okrasný materiál.  

Exotické ovoce nabízí skvělou barevnou souhru  

Netradiční kytice je na světě! Jistě udělá radost někomu z vašich blízkých – a nejen pro její vzhled a chuť, ale právě proto, že jste ji pro dotyčného vyrobili s láskou osobně. Nebojte se používat jakýkoliv materiál.

Nádherně vypadá například kytice z ovoce, do níž můžete použít dnes dostupné exotické ovoce jako karambolu, mango, kiwi, granátové jablko a mnoho jiných, které po rozříznutí vypadají opravdu lákavě.  

Kytice ovocná.jpg
Ovoce i zeleninu můžete upravit do různých tvarů  

Kytice pro řezníka  

Když jsem šikovné paní zahradnici, která pro vás kytici uvázala, položila otázku, jakou nejzvláštnější kytici v zahradnictví vázali, dostalo se mi úsměvné odpovědi, že originálem zatím byla kytice s kostí od šunky, určená jistému panu řezníkovi. Tomu říkám fantazie!

Doporučujeme

Články odjinud