vytisknout velikost písma Což takhle dát si špenát?

Někdo jej baští na všechny způsoby, jiný jej nemůže ani vidět. Milovníci špenátu jistě souhlasí, že nejlepší je čerstvě utržený ze zahrádky. A roste skoro sám, tak proč jej nepěstovat. Vždyť stačí jen pár řádků.

Sklizeň již za měsíc

Pěstování špenátu není časově náročné, protože tato zelenina má velmi krátkou vegetační dobu. Některé rozdíly jsou však mezi jarním a podzimním pěstováním. Od jarního výsevu uplyne do sklizně měsíc nebo maximálně šest týdnů.

Zelenina | Užitková zahrada | Zahradní rostliny | Ochrana a péče | Užitečná zahrada | Choroby a škůdci | Exotika | Výživa a hnojení | Recepty | Zdraví | Úroda

Co jíst v létě, mezi jarní a podzimní sklizní špenátu? Zkuste čtyřboč, tzv. novozélandský špenát

Při podzimním výsevu je vegetační doba pochopitelně delší, zato už brzo na jaře sklízíme čerstvý špenát. Z tohoto důvodu se pěstuje jako první či následná plodina. To platí například pro srpnový výsev, kdy se špenát sklízí v září až v říjnu.

Klepněte pro větší obrázek
Nezvládli jste výsev semen? Nevadí, můžete si koupit přísadu

Stejně dobře špenát na zahrádce využijete i jako meziplodinu. Dobře se snáší například s mrkví, černým kořenem či cibulí. Vysévejte ho na venkovní záhony, do řádků vzdálených deset až dvacet centimetrů od sebe, do rýhy hluboké přibližně čtyři centimetry.

Zelenina | Užitková zahrada | Zahradní rostliny | Ochrana a péče | Choroby a škůdci | Výživa a hnojení

Stejně jako na špenátu pochutnáte si i na mangoldu. Vypěstujte si svůj vlastní!

Můžete ho vysévat velmi brzo na jaře. Než vyklíčí, mrazy pominou, ale ani tak se není čeho bát, protože mladé rostlinky snesou i minus devět stupňů. Špenát sice nepatří mezi náročné zeleniny, ale v suché půdě a větrné poloze se mu dařit nebude. Roste v zásadité humózní půdě dobře zásobené živinami. Pro vyhnojení stačí dobrý kompost nebo doplněk dlouhopůsobícího hnojiva.  

Klepněte pro větší obrázek
Špenátová polévka je další možností pro zpracování této zeleniny 

Která odrůda je lepší? Jarní, nebo zimní?

Záleží na tom, kdy budete chtít špenát sklízet. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vysévejte odrůdy, které snášejí lépe mrazy. Je to například velmi raná odrůda ‘Monores‘, jež rychle roste a dává velmi slušnou úrodu.

Pro letní a podzimní pěstování se hodí hybridní odrůda se středně zelenými, mírně bublinatými listy ‘San Marco F1‘ a pro jarní i podzimní výsev odrůda podobných vlastností – ‘Winter Riesen‘. Poslední jmenovaná je tak trochu výjimečná. Bohaté, silné listy chutnají nejlépe v syrovém stavu. Výrazné špenátové aroma přímo vybízí k úpravě pěkně křupavého zeleninového salátu.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušejte i něco netradičního, naříklad špenát s rybou 

Kromě chuti se u odrůd špenátu cení hlavně odolnost vybíhání do květu, schopnost přezimovat a odolnost vůči plísni špenátové. Tu svoji oblíbenou si můžete vybrat podle tabulky.

Odrůda špenátuJarní pěstováníPěstování přes zimuPřednosti odrůdy
'Carambole F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Herkules'
výsevbřezen, dubenzářísklízet co nejdříve, vybíhá do květu
sklizeňčervenduben
'Lambada F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Matador'
výsevbřezen, duben, srpenzáříklasika mezi odrůdami, ve Státní odrůdové knize je registrován již od roku 1941
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen
'Monores'
výsevbřezen, duben, srpenzáříodolává proti vymrzání, odolný k plísni špenátové i k vybíhání do květu
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen
'San Marco F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Winter Riesen'
výsevbřezen, duben, srpenzáříspolehlivě přezimuje
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen

Komu čest, tomu čest

Vivat špenát! Ano, slavný výrok vždy oslavoval příchod korunovaných hlav a špenát není výjimkou. Je opravdu králem všech zelenin a plnohodnotným zdrojem vitaminů C, E a antioxidantů, jež mají velký význam při prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.  

Klepněte pro větší obrázek
Vzpomínáte na Pepka námořníka? Věděl, proč se má špenát jíst 

Špenát má například až čtyřikrát více betakarotenu než brokolice. Proto by jej měly ve zvýšené míře zařadit do svého jídelníčku nastávající maminky. Mimo vitaminy obsahuje vlákninu působící na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Vykazuje vysoké hodnoty kyseliny listové, kterou lékaři doporučují jako prevenci proti cévním a srdečním onemocněním.  

Vejce a špenát se dobře shodnou

Listy špenátu sklízejte, jakmile rostliny dorostou do výšky pěti centimetrů. Buď uřežte listy jednotlivě nebo všechny najednou, ale tehdy nechte nad zemí tak dva a půl centimetru natě, aby rostliny mohly znovu obrůst. Další možností je sklidit celé rostliny jednorázově.  

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny vždy nejdříve omyjte  

Listy spotřebujte za čerstva hned po sklizni, případně je zmrazte. Při kuchyňské úpravě je jen mírně povařte, mladé přidejte do salátů syrové. Špenát se upravuje klasicky jako příloha, známé jsou špenátové nočky do polévky a milovníci slaných koláčů jím plní závin z listového těsta.  

Selské palačinky se špenátem

Stejně vynikající jsou selské palačinky, které se místo paprikou a rajčaty naplňují špenátovou nádivkou.

  • Kromě palačinek, jež upečete, jak jste zvyklí, budete potřebovat šunkový salám nebo šunku, anglickou slaninu, plechovku krájených žampionů, cibuli, mražený nebo čerstvý špenát, vejce, pepř, sůl a strouhaný sýr na ozdobu.  
Klepněte pro větší obrázek
Selské palačinky si můžete doupravit podle svých představ

Na náplň zpěňte nakrájenou cibuli na rozehřáté slanině, přidejte nakrájené žampiony, pepř, sůl, papriku a poduste. Podle potřeby podlijte vodou. Když jsou houby měkké, přidejte nakrájený salám, spařený a nadrobno nasekaný špenát.

Směs nechte jen velmi krátce přejít varem. Nakonec vmíchejte vejce a odstavte z ohně. Nádivkou naplňte palačinky, přeložte je na polovinu, posypte strouhaným sýrem a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

18.  2.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

19.  2.  2017 |
8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám lépe dýchalo

8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám l…

I když ovzduší nad naší republikou není nejčistší, měli byste vědět, že vzduch v interiéru je až patnáctkrát horší. Ať už je to v bytě či v kanceláři. Obsahuje nejen nebezpečný kysličník uhličitý a všudypřítomný prach, ale také spousty škodlivin, které po vdechnutí vyvolávají velké množství zdravotních problémů, mezi nimi i čím dál tím častější alergie. Poradíme vám proto, jak vzduch udržet co nejčistší, i když nemáte k dispozici čističku.

15.  2.  2017 |
Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už teď

Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

10.  2.  2017 |