Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí | iStock

iStock

Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí

Úroda na zahrádkách je v polovině září už z větší části sklizená. Pokud ale vlastníte skleník, navíc třeba ještě vytápěný, můžete si sezónu vlastnoručně vypěstované čerstvé zeleniny podstatně prodloužit. Poradíme vám, co všechno se dá sklízet už za měsíc i jak si zajistit bohatou úrodu svěží zeleniny na brzké jaro.

Stačí jen do půdy vysít ta správná semínka nebo zasadit sazenice a zanedlouho si můžete vychutnávat plody své práce. Ve skleníku si ale můžete také předpěstovat sazenice pro příští rok. Ty stihnou dobře zakořenit a brzy na jaře vám udělají radost v podobě čerstvé úrody.

Jakou zeleninu pro podzimní sklizeň?

Na podzim určitě sáhněte po raných odrůdách, které mají krátkou vegetační dobu. To je čas, který rostlina potřebuje od výsevu do sklizně. Jaká semínka vybrat?

Semínka

  • Kromě různých drobnolistých salátů vám stihnou vyrůst i ředkvičky, kopr, špenát, hlávkový salát a další.
  • Novinkou je asijská listová zelenina – jako listová čínská hořčice komatsuna, mizuna či mibuna.
  • Už za dva až tři týdny od výsevu můžete ve skleníku sklízet například stále oblíbenější rukolu či roketu.
  • Kozlíček polníček potřebuje o něco déle, asi šest týdnů.
  • Za necelý měsíc také můžete začít seřezávat odrůdy určené k řezu listů, které často mají atraktivní listy, ať už červeně zbarvené či bohatě zkadeřené. Listové růžice tyhle saláty vytvoří do měsíce a půl.
  • Měsíc stačí také raným ředkvičkám i pažitce.
  • Dva měsíce potřebují rané kedlubny a ředkev. Přibližně stejnou dobu vám poroste také čínské a pekingské zelí nebo mangold. Z toho ale můžete sklízet listy už za necelý měsíc.
  • Pokud si rádi pochutnáváte na mladé sladké mrkvi, nebojte se vysít také tu. Nejkratší vegetační doba se sice pohybuje okolo 80 dnů, malé mrkvičky ale můžete sklízet už za dva měsíce.
  • Zapomenout nesmíme ani na špenát. Mladé čerstvé listy je možné sklízet pět až šest týdnů po výsevu.
  • A pokud milujete říznou zelenou nať jarní cibulky, vysaďte si sazečku.  

Sazenice

Vysadit ještě nyní můžete také celou řadu již předpěstovaných sazenic, které vám cestu ke sklizni podstatně zkrátí. Pro podzimní sklizeň se hodí hlávková kapusta, květák, kedluben, pórek nebo třeba hlávkový salát.

Co zasadit na podzim a sklízet na jaře?

V říjnu a listopadu, až se vám uvolní místo, můžete také začít průběžně vysévat zeleninu pro časnou jarní sklizeň. Pro tu se hodí například kozlíček polníček, špenát, ozimý salát, listová petržel, kerblík a další.

Předpěstovat si také můžete vlastní sazenice kedlubny, květáku, hlávkové kapusty a další, díky nimž získáte před ostatními pěstiteli náskok a vlastní zeleninu budete moci sklízet už brzy na jaře.

Jak větrat ve skleníku?

Nezapomínejte ale na zálivku a nezbytné větrání. Větrat můžete až do
- 5 °C. Pokud váš skleník nemá vytápění, je nutné rostliny před mrazem chránit netkanou textilií.

Doporučujeme

Články odjinud