Co když je dřevo nemocné

Co když je dřevo nemocné

Mnoho rekreačních staveb je ze dřeva a hrozí jim dřevokazní škůdci. Jde nejen o dřevokazný hmyz, ale i o dřevokazné houby a plísně. A všem z nich dělá dobře vlhko!

Červotoči, tesaříci, pilořitky a další. Malí škůdci, kteří na dřevě dokáží napáchat velké škody. Nejnebezpečnější je dřevokazný hmyz právě na jaře a v létě, kdy hledá správně vlhké dřevo, do kterého by mohl naklást svá vajíčka. Ta se pak mění v larvy, požírají dřevo zevnitř a zanechávají za sebou takzvané požerové chodbičky. Tím narušují nejen kvalitu, ale také především statiku dřeva, což může být nebezpečné především u dřevěných stavebních konstrukcí a krovů. Po čase se larvy zakuklí a poté se z nich vylíhnou dospělí jedinci, kteří dřevo opouštějí tzv. výletovými chodbičkami. Z těch se mohou sypat piliny, což je jasné znamení toho, že už bylo dřevo napadeno.

Chránit dřevo

Dřevokazný hmyz k nakladení vajíček vyhledává dřevo, jehož vlhkost se pohybuje alespoň kolem cca 20 %. Okolní teplota v rozmezí 18 až 30 °C jejich zájem o daný „kousek“ ještě více zvyšuje. Důležité je proto dřevo chránit. Dřevokazný hmyz totiž často do dřeva zanáší i další nepřátele – dřevokazné houby a plísně.

Prevence před hmyzem

Abychom riziko napadení dřeva červotoči, tesaříky a jiným dřevokazným hmyzem co nejvíce eliminovali, vyplatí se nejen chránit dřevo před vlhkostí, ale také používat různé preventivní přípravky. Na trhu je k dostání například účinná řada produktů Lignofix I-Profi od společnosti Stachema, která dokáže dřevo před dřevokaznými škůdci nejen chránit, ale v případě napadení je také přímo hubit. Kromě chemie jsou ale důležitá i různá stavebně-konstrukčních opatření, která zajistí, aby dřevo zůstalo co nejvíc „v suchu“.

Toho docílíme například tím, že stavby (chaty, chalupy i domy) pečlivě zabezpečíme proti zatékání srážkové vody. Dále je to ochrana stavby před zemní vlhkostí, kondenzující vzdušnou vlhkostí, spodní vodou apod. Zapomínat bychom také neměli na to, aby kolem dřevěných prvků v domě mohl volně proudit vzduch.

Dřevokazné houby

Podle toho, jakým způsobem houby dřevo napadají, je dělíme na celulózovorní a lignivorní. Celulózovorní houby rozkládají celulózovou složku dřeva. V důsledku toho dřevo tmavne, zbarvuje se dohněda nebo dočervena a kostkovitě se rozpadá. V takovém případě hovoříme o tzv. hnědé hnilobě. Lignivorní houby napadají nejen celulózní složku dřeva, ale také lignin. Dřevo zesvětlí, měkne a nakonec se drobí. Jedná se o tzv. bílou hnilobu dřeva. Další skupinu dřevokazných hub pak tvoří plísně, které na dřevě zanechávají barevné skvrny a způsobují zápach.

Dřevokazné houby však nebezpečí představují nejen pro samotné dřevo, ale i pro člověka, protože do ovzduší vypouští velké množství tzv. spór. Ty jsou sice okem neviditelné, při vdechování však člověku mohou způsobit nemalé problémy. Kromě bolení hlavy a nevolnosti to mohou být různé druhy alergií nebo idalší závažnější zdravotní problémy.

Včas poznat riziko

Faktem je, že se hniloba dřeva může projevit až po několika letech. Poznat ji můžeme podle mycelia (podhoubí), což je shluk propletených vláken, která se s odstupem času objevují i na povrchu dřeva. Dalším znakem napadení jsou také plodnice hub (připomínají choroše). Ty se na napadeném dřevě v některých případech objevují také až s odstupem několika let. Stejně jako dřevokaznému hmyzu i dřevokazným houbám svědčí vlhko. Vhodné podmínky k životu pro ně představuje už dřevo s obsahem vody více než 18%.

Dřevomorka domácí

Mezi nejběžnější a zároveň nejnebezpečnější dřevokaznou houbu patří dřevomorka domácí. Jedná se o celkem „agresivní“ houbu s oranžovými až rezavohnědými plodnicemi s bílým okrajem. Tato houba způsobuje hnědou hnilobu dřeva a překážku pro ni nepředstavuje ani zdivo či beton, poškozuje dokonce i textil a papír. Houba se šíří pomocí provazovitých útvarů, tzv. rhizomorfů, které se mohou během jednoho roku rozrůst až o více než 2 metry. Vlhkost (optimálně tak 30%) je sice pro dřevomorku také důležitá, ale pouze v prvním stadiu růstu. V těch dalších si totiž vodu dokáže vyrobit sama.

Mezi další časté dřevokazné houby patří například koniofora sklepní, trámovka plotní, čechratka sklepní aj. Jak se před dřevokaznými houbami chránit? Důležité je zabezpečit dřevěné části domu tak, aby nepřišly do styku s vodou. I v tomto případě je důležité uplatňování konstrukčně-stavebních opatření. Zapomínat by se nemělo ani na pečlivou izolaci zdiva a podlah a zajištění cirkulace čerstvého vzduchu v objektu. Doporučuje se tedy také často větrat. Dalšími možnostmi prevence jsou opět různé speciální přípravky. Pokud už se někde dřevokazná houba vyskytne, může být její odstraňování dost složité. Jak už bylo řečeno, dokáží se houby rozrůst do velkých ploch. Vhodné je proto vždy oslovit odborníky, kteří určí další správný postup.

Chemická ochrana dřeva

Lignofix I-Profi aplikační – určen je především pro použití v interiéru a na malé plochy – nábytek, zábradlí, okenní rámy apod. Tento přípravek si poradí zejména s tesaříkem, červotočem a hrbohlavem. Jedinečnost Lignofixu I-Profi aplikační tkví v tom, že obsahuje 2 regulátory růstu dřevokazného hmyzu a další účinnou látku, která má okamžitý účinek na larvy škůdců. Aplikace přípravku je velmi snadná a zvládne ji každý, od chatařů a chalupářů až po ženy v domácnosti. Přípravek je vhodný k ošetření nábytku, okenních rámů, zábradlí apod. Při použití v interiéru by měl dřevo chránit po dobu jeho životnosti, při aplikaci v exteriéru se doporučuje po deseti letech kontrola.

Lignofix I-Profi koncentrát – Určený je především pro ošetřování větších dřevěných ploch, jako jsou krovy a střešní podbití. Velké uplatnění rovněž najde na zahradě, protože je velmi vhodný pro použití v exteriéru. Ošetřit s ním můžete různé dřevěné stavby (např. pergoly, altánky), ploty apod.

Lignofix I-Profi koncentrát se ředí vodou v poměru 1:4 (přípravek:voda) a sehnat ho můžete ve dvou barevných variantách – bezbarvé a zelené. Při použití v interiéru by měl dřevo chránit po dobu jeho životnosti, při aplikaci v exteriéru se doporučuje po deseti letech kontrola.

Lignofix I-Profi-OH – tento přípravek byl speciálně vyvinut pro ošetření vzácného, historického dřeva a drobných uměleckých předmětů. Základ Lignofixu I-Profi-OH na rozdíl od přípravku Lignofix I-Profi aplikační netvoří voda + účinné látky, ale líh + účinné látky. Líh do dřeva penetruje lépe než přípravky na bázi vody, navíc je ke starožitným předmětů šetrnější – nezanechává na nich žádné stopy, nenarušuje původní nátěry apod.

Lignofix I-Profi aplikační je k dostání v balení:

  • 0,5 kg s mechanickým rozprašovačem za cca 108 Kč
  • 1 kg za cca 164 Kč

Lignofix I-Profi koncentrát bezbarvý:

  • 0,5 kg za cca 194 Kč
  • 1 kg za cca 362 Kč
  • 5 kg za cca 1 759 Kč
  • 10 kg za cca 3 446 Kč

Lignofix I-Profi koncentrát zelený:

  • 1 kg za cca 387 Kč
  • 5 kg za cca 1 856 Kč
  • 10 kg za cca 3 630 Kč

Lignofix I-Profi-OH:

  • 0,4 kg s mechanickým rozprašovačem za cca 150 Kč
  • 0,8 kg za cca 221 Kč
  • 4 kg za cca 1 016 Kč

Doporučujeme

Články odjinud