Čím krmit ptáky, labutě a lesní zvěř? Pečivo je může i zabít! | iStock

iStock

Čím krmit ptáky, labutě a lesní zvěř? Pečivo je může i zabít!

Sypete v zimě ptáčkům do krmítka a na parapet, chodíte s dětmi k řece krmit labutě nebo vozíte srncům a jelenům pamlsky ke krmelci? To vše určitě v dobré víře, že jim přilepšíte. Jenže nevhodnými potravinami jim naopak můžete uškodit. Poradíme vám proto, čím byste měli přikrmovat.

Když teploty klesnou k bodu mrazu a venku nasněží, většina z nás chce nějak přispět zvířatům, která venku musí čelit nepřízni počasí a nedostatku potravy. Nejen do lesa tak nosíme staré pečivo, zbytky cukroví a další potraviny, které nám doma zbývají nebo o nichž si myslíme, že zvířátkům prospějí. Ne vždy tomu ale tak je. Nevhodné potraviny jim totiž mohou způsobit celou řadu vážných zažívacích a zdravotních problémů nebo je dokonce i zabít.

Věděli jste, že i když staré pečivo na přikrmování lesní zvěře doporučují i někteří myslivci, platí určitá omezení? Pokud ho totiž například srnec sní najednou příliš, může uhynout, jako se to stalo na sklonku roku v pražském Kunratickém lese. Srny totiž mají velmi citlivé trávení a i pár kousků pečiva je může zabít. Na konzumaci nadměrného množství pečiva o Vánocích doplatily i koza a laň v zookoutku v pražské Chuchli.

Co je vhodné pro lesní zvěř

Pokud chcete jelenům, srnkám, daňkům, ale třeba i divokým prasatům dopřát něco na zub, zapomeňte na zbytky koláčů, buchet či slaného pečiva a přineste jim raději něco vhodnějšího. Nejlepší by samozřejmě bylo seno a sláma, vhodným doplňkovým krmivem jsou také kaštany, žaludy, bukvice, kukuřice nebo hrách. Z obilí je pro přikrmování vhodný pouze oves, ostatní druhy způsobují zvěři nadýmání! Neublížíte jim ale ani ovocem a zeleninou. Nejdostupnější jsou jablka, hrušky, mrkev, krmná řepa nebo třeba brambory. Pokud už máte potřebu jim přinést suché pečivo, udělejte to v době, kdy mrzne a je tím pádem sucho. Ve vlhku totiž do sebe rychle natáhne okolní vlhkost a po požití zvěři způsobuje poruchy trávení a průjmy. Taková zvěř rychle zeslábne a často hyne.

Nejlepší je do krmelce dát od každého trochu. Nikdy na jedno místo nedávejte třeba plnou tašku suchého pečiva či jablek. Dokonce i ta totiž mohou zvěři ve větším množství způsobit potíže. Samozřejmostí by mělo být, že krmivo nebude plesnivé, zapařené nebo jinak znehodnocené. Mírná hniloba u ovoce a zeleniny ale není na závadu. Vděčná vám zvěř bude také za kamennou sůl, kterou seženete v chovatelských potřebách. Obsahuje totiž sodík, který je velice důležitý pro správnou činnost organismu.

Čím krmit ptáky

I v tomto případě platí, že kuchyňský odpad a nesnědené zbytky patří do popelnice, ne do krmítka. Nabízená potrava nesmí být ani zkažená, ani plesnivá či jinak znehodnocená. Když už chcete ptáčkům nabídnout něco ze své kuchyně, jsou vhodné například čisté ovesné vločky, strouhané či drcené neslané pečivo, nastrouhaná mrkev, neochucený tvaroh, syrové sádlo nebo lůj. Ptáci milují také drcená jádra vlašských či lískových ořechů, samozřejmě nepražená a nesolená. A nepohrdnou ani mákem či lněným semínkem.

Sýkorkám, brhlíkům, šoupálkům a strakapoudům největší radost uděláte lojovými koulemi se směsí semínek. Ty můžete koupit v potřebách pro zahrádkáře a kutily, často už je ale nabízejí i různé supermarkety. Snadno si je ale můžete vyrobit i doma. Když do toho zapojíte děti, máte příjemnou zábavu na víkendové odpoledne. Návod na výrobu lojové koule najdete zde. Vrabčákům, kosům, pěnkavám, strnadům a dlaskům se zase zavděčíte obilovinami. Kosi si kromě toho rádi pochutnají i na jablkách a plodech bobulovin, jako jsou třeba jeřabiny, hloh a další.

Proč tvrdé pečivo nesvědčí labutím

Překvapením pro vás nejspíš bude i skutečnost, že suché tvrdé rohlíky a chléb nejsou vůbec vhodné pro labutě, i když se s nimi po generace krmí. Nerozmočené pečivo jim ale může podráždit krk. Když už jim ho tedy máte potřebu dát, nejdřív ho namočte třeba v kyblíku s vodou. Labutím podle pracovníků Českého svazu ochránců přírody ale prý chutnají i odřezky masa, obiloviny či boby. Nesmí však dostávat zbytky nebo odpady z kuchyně, tedy žádná kořeněná či zkažená jídla. A samozřejmě ani žluklý tuk nebo tukové pečivo. Nejideálnější potravou je pro ně potrava rostlinná jako ječmen nebo pšenice spolu s příměsí zeleného krmení.

Doporučujeme

Články odjinud