6
Fotogalerie

Čilimník, keř s motýlími květy: zásady správného pěstování

Z mnoha keřů na jaře kvetoucích by vás mohl zaujmout čilimník. Doba pro jeho výsadbu nastává od časného jara, proto neváhejte a vysaďte si do zahrady alespoň jeden keř. Jaké typy existují?

Čilimník (Cytisus) je opadavý keř nebo polokeř rostoucí nejen u nás, ale také v oblastech celé střední a západní Evropy. Setkat se s ním můžete i na dovolené v cizích krajích, konkrétně na Kanárských ostrovech a ve Středozemí – z padesáti známých druhů si každý našel místo, jež mu nejlépe vyhovuje. 

Kamarád i samotář

Čilimníky využijete v zahradě jako solitérní keře, na nichž vynikne jejich bohaté kvetení a v zimě zajímavý vzhled. Tehdy působí ojíněné keře coby skleněné fontány. Takto se uplatní hlavně vzrůstné typy, jako je čilimník metlatý (C. scoparius), případně čilimník raný (C. praecox).  

Keře čilimníků se dají také velice dobře kombinovat s jinými rostlinami, například s jalovci či nízkými formami tmavých jehličin. S břízami působí velice vzdušně a jsou pěkné i jako doplněk vřesovištních výsadeb.  

čilimníky_kombinace barev.jpg
Barevné kombinace čilimníků vyniknou v každém koutě zahrady 

Čilimník roste rychle, respektujte jeho budoucí tvar  

V dobrých podmínkách roste čilimník opravdu rychle, a koupíte-li keř s kořenovým balem, bez problémů se ujme. Existuje několik typů čilimníku, které se od sebe dost podstatně liší vzrůstem a konečnou velikostí.  

Vybrat si můžete z keřů rostoucích vzpřímeně, kulovitě, některé čilimníky mají převislé větve, jiné jsou nízké, široce rozložené a najdete i typ poléhavý (téměř plazivý).  

Hodí se vám víc vzpřímený, či plazivý čilimník?  

Základní typy čilimníků lze rozdělit podle tvaru na několik skupin, pochopitelně v nich je více druhů, než uvádím. Každý ze jmenovaných čilimníků má obvykle několik barevných kultivarů.

  • Mírně převisající – čilimník raný (C. praecox). Má polokulový tvar, husté metlovité větve, jejichž konce převisají. Dorůstá obvykle výšky kolem půldruhého metru.
  • Vystoupavý, vzpřímeně rostoucí – čilimník metlatý (C. scoparius). Je méně olistěný, výšku má kolem dvou metrů a je jedovatý. Některé kultivary mohou být i o polovinu nižší.
  • Kulovitý, vzpřímený – čilimník štírokvětý (C. emeriflorus). Hustě ovětvený i olistěný. Je o něco nižší než předešlý typ, většinou nepřesáhne jeden metr výšky.
  • Plazivý, široce rostoucí – čilimník chlupatý (C. hirsutus). Dorůstá asi půlmetrové výšky a šíře přes dva metry.
  • Přitisklý až plazivý – čilimník poléhavý (C. decumbens). Nejvýše dvacet centimetrů vysoký, je vhodný do skalek, zídek i jako půdokryvná rostlina.
čilimník C. scoparius.jpg
Větve tohoto čilimníku připomínají metly, proto dostal jméno čilimník metlatý  

Velký výběr barev  

Čistě jednobarevné čilimníky konkurují čilimníkům s květy dvou i vícebarevnými a věřte, že je opravdu těžké se rozhodnout. Stejně těžko budete hledat i stejný odstín jedné barvy u různých typů čilimníku.  

Většina barevných variací byla vyšlechtěna u čilimníků raného a metlatého, ostatní typy mají květy v různých odstínech žluté, případně dvoubarevné (pavéza květu a křídla jsou v odlišných odstínech).  

čilimník Eva.jpg
Dvoubarevný květ čilimníku  

Základ pro vaši zahradu

Čilimník raný kvete od konce dubna do června žlutě. V této barvě najdete krásný, jasně žlutý kultivar ‘Lena’, zlatožluté květy má ‘Allgold’. Bílou barvu u čilimníku raného zastupuje ‘Albus’ s poněkud vzpřímenějším růstem. Kdo dává přednost červené, najde ji u kultivaru ‘Hollandia’.  

Krémově žlutou barvu nabízí kultivar ‘Moonlight‘ čilimníku metlatého, zatímco ‘Daisy Hill‘ má květy dvoubarevné, žlutočervené. Poptat se můžete i po čilimnících růžově kvetoucích, jako je ‘Gloria‘.  

Seženete i čilimníky oranžově červené, purpurové, fialově červené (‘Red Wings‘), také fialové. Zvláštní a opravdu nevšední podívanou jsou květy fialově hnědé nebo téměř hnědé, jako má kultivar ‘Maroon‘.  

čilimník Hollandia.jpg
Tmavá poupata a světlejší rozvité květy umocňují vícebarevný dojem

Květy od jara do pozdního léta

Nejdříve rozkvétajícími jsou čilimník raný (duben až červen), těsně ho následuje čilimník metlatý. Navazují na ně keře kulovité a poléhavé spolu s plazivými, z nichž některé kvetou od června do srpna (C. austriacus – č. rakouský). Je tedy záruka, že s nimi vaše zahrada pokvete hodně dlouho.  

Čilimník miluje světlo a kyselejší zem

Výsluní a vyloženě slunné polohy jsou pro čilimníky to pravé. Stínění nesnáší, sice rostou, ale vytahují se, rozklesávají, a tím pádem jsou i choulostivé na vítr. Bydlíte-li na větrném místě, mladé keře vyvažte k opoře, než zesílí.  

Čilimníky mají rády lehčí, písčitější půdy, křížence a kultivary pěstujte v normální živnější půdě. Vadí jim vápno – jsou rostlinami vápnostřežnými, jedinou výjimkou je C. purpureus. Přidáte-li jim při výsadbě trochu rašeliny, dobře uděláte.  

čilimník_3.jpg
Plné slunce po celý den, v tom si čilimník libuje  

Nepřelívat, ořezat!

Keře dobře snáší sucho, špatně dlouhodobé přemokření, jež vede skoro pokaždé k úhynu keře. Mladé čilimníky budou vděčné za zimní přikrytí chvojím. Na jaře odstraňte proschlé a namrzlé konce větví.  

Každoročně po odkvětu keř seřízněte, aby neztratil tvar. Na neoplocených pozemcích budete mít určitě problémy s vysokou zvěří, která si v zimním období při nedostatku potravy na čilimnících ráda pochutnává.  

Chcete stromek místo keře?

Žádný problém – stromkové čilimníky roubované na štědřenci koupíte v každém větším zahradním centru. Pěstovat se dá ve větší nádobě v dobré půdě a na slunném místě. Na zimu stromek raději ukliďte do bezmrazé místnosti.  

Korunka u kupovaných stromků je už vytvarovaná, stačí, pokud na jaře proberete poškozené a proschlé konce větviček. Do nádob lze vysadit i některé keřové čilimníky menšího a úspornějšího růstu.  

čilimník_na kmínku.jpg
Úžasně působí kombinace čilimníku keříkového a stromkového  

Roubovat i množit můžete sami

Máte-li chuť si naroubovat čilimník sami, pak se jako podnož hodí již výše zmíněný štědřenec, na nějž v požadované výšce roubujete na kozí nožku. Nejvhodnějším bude čilimník purpurový nebo jeho odrůdy.  

Namnožit si čilimník výsevem je jednoduché: semena přezimovaná v suchu vysévejte v březnu do misek nebo v květnu přímo na záhony. Pokud si semena z vypadaných lusků neposbíráte, časem se stejně několika semenáčků dočkáte.  

Nedávno jsem četla, že semena čilimníku si uchovávají klíčivost třicet až osmdesát let. Něco na tom bude – před patnácti lety nám vichřice zničila čilimník a dodnes v blízkosti, kde rostl, klíčí každoročně další čilimníčky.

Doporučujeme

Články odjinud