Cibuloviny v obytných místnostech

Cibuloviny v obytných místnostech

Na trhu se již od listopadu objevují některé druhy tzv. rychlených cibulovin. Chceme-li se v zimních měsících a v předjaří těšit z kvetoucích cibulovin, můžeme rychlené cibuloviny v květináčích zakoupit v obchodě nebo si je přirychlit sami.

Rychlím, rychlíš, rychlíme

Pro klasické rané rychlení (rostliny rozkvétají v XI–I) se používají speciálně tepelně upravené cibule, ke kterým nemá běžný zahrádkář přístup, proto se v domácích podmínkách provádí jen pozdní rychlení (tzv. přirychlování), při kterém rostliny vykvétají v II a III.

hyacint.jpgladonky.jpgtulipán 2.jpg

Nejčastěji se rychlí hyacinty (Hyacinthus), narcisy (Narcissus), tulipány (Tulipa) a drobné cibuloviny jako modřence (Muscari), ladoňky (Scilla), kosatce (Iris reticulata), sněženky (Galanthus) a bledule (Leucojum). K rychlení se používají jen zdravé cibule největších velikostí. U tulipánů a narcisů se vybírají raně kvetoucí odrůdy.

Návštěvníci z tropických zemí

Jako běžné pokojové rostliny se pěstují ty druhy cibulovin, které pochází z tropických a subtropických oblastí naší zeměkoule, a proto nejsou v našich zeměpisných šířkách mrazuvzdorné. Mezi ně řadíme především hvězdníky (Hippeastrum), zornice - amarylis (Amaryllis), valotu (Vallota), křín (Crinum), jakubskou lilii (Sperkelia) a hymenokalis (Hymenocallis).

bílá lilie.jpgkandík psí zub.jpg

Doporučujeme

Články odjinud