5
Fotogalerie

Chryzantéma: dopřejte svému domovu kvetoucí ohňostroj barev

Ideální rostlinou pro podzimní období je chryzantéma. Ovšem nejen venkovní, ale také pokojovou! Její květy hýří barvami, takže vám domů vnesou veselou atmosféru. Navíc nabídka chryzantém v obchodech s každým říjnovým týdnem roste, a tak je opravdu z čeho vybírat.

Příznivý účinek chryzantém pocítíte nejen vy, ale i vaše prostředí. Stejně jako ostatní rostliny čistí i ony vzduch ve vašem obydlí, zvyšují v něm vzdušnou vlhkost a pomáhají se zbavit stresu jeho obyvatelům.

Abyste se z nejnovějšího domácího přírůstku v podobě pokojové rostliny mohli radovat co nejdéle a využili naplno jejího pozitivního působení, je třeba dodržovat několik základních pravidel.

chrysanthemum_01.jpg
Chryzantémy se v dřívějších dobách objevovaly hlavně na hřbitovech. V posledních několika letech se ale zaslouženě zařadily i mezi nejoblíbenější venkovní okrasné rostliny do nádob. Pěstovat se ovšem dají také jako pokojové...  
  • Chryzantému postavte na dobře osvětlené stanoviště, které ale bude chráněné před přímým sluncem a průvanem.
  • Rostlinu nikdy neumísťujte nad radiátor ani na místo, kde hrozí výrazné výkyvy teplot.
  • Zalévejte ji měkkou vodou, nejlépe dešťovou či převařenou vodovodní, o pokojové teplotě.

Kterou si vyberete? 

Chryzantémy patří v květinářstvích ke stálicím, které v kyticích dokáže rozpoznat téměř každý. „Naproti tomu hrnkové chryzantémy se staly oblíbenými pokojovými rostlinami až v posledních letech. Lidé už je zdaleka nepovažují za rostliny, které se pojí výhradně s Dušičkami.  

Na trhu jsou chryzantémy v celé škále barev i velikostí květů. Chryzantémy typu Spray mají množství drobných kvítků a na druhé straně existují velkokvěté chryzantémy, jejichž plné rozvinuté květy z dálky připomínají pestrobarevný ohňostroj,“ vysvětluje florista Ladislav Vaněk z pražského květinářství Konstancie.

chrysanthemum_02.jpg
Chryzantémy mají úžasnou vlastnost: vypadají dobře v kombinaci s prvky jakéhokoliv stylu 

Co se týče barevnosti, nemají chryzantémy konkurenci. Od ostře růžové, ohnivě oranžové, dramatické rudé, přes kaštanově hnědou, bezpočet odstínů žluté a fialové, až po zářivě bílou – to je jen ve zkratce paleta barev, jimiž se chryzantémy pyšní. Květy mohou být buď jednobarevné, s proužky na okvětních plátcích, nebo s různě barevnými středy.

chrysanthemum_04.jpg
Nemáte po ruce ozdobný obal na květináč? Nebojte se použít cokoli, co máte po ruce, vznikne tak originální aranžmá 

Nepřeberná barevná rozmanitost chryzantém vám vždy umožní vybrat přesně takovou barvu, kterou hledáte. Proto jsou právě tyto rostliny ideální ke zdůraznění nejrůznějších stylů interiérového designu.

chrysanthemum_07.jpg
K oceňovaným vlastnostem chryzantém patří jejich schopnost vydržet dlouho ve váze  

Co vám radí odborník? 

„Hrnková chryzantéma vyžaduje světlo, aby se poupata rozvila. Odkvetlé květy odstraňte, prodloužíte tím kvetení. Zalévejte pravidelně, ale nepřelévejte, ani nedovolte, aby zemina zcela vyschla. Jestliže postavíte rostlinu na chladnější místo, budete si její krásy užívat déle, na teplejším místě zase najednou vykvete více květů. Nikdy ji ale neumisťujte na přímé slunce,“ doplňuje florista.

chrysanthemum_08.jpgchrysanthemum_08.jpg
Po odkvětu můžete chryzantémy přesadit na zahradu nebo je umístit do chladné místnosti, kde přezimují 

Chryzantémy vypadají rozkošně v ozdobných květináčích či obalech, dokonce i z velké vzdálenosti přitahují jejich barevné květy pozornost. Proto jsou skvělou volbou také v případě, kdy chcete interiér oživit a dodat mu barvu.

Zdroj: HKK

Doporučujeme

Články odjinud