Červenec bude patřit výstavám lilií

Červenec bude patřit výstavám lilií

Patří k vašim oblíbeným rostlinám lilie? Pokud ano, nenechte si ujít některou z jejich červencových výstav, které se budou konat v různých koutech naší republiky. 

  • V úterý 2. července bude při příležitosti Mariánské pouti zahájena výstava lilií v Hejnicích, v chrámu Navštívení Panny Marie. Květy si můžete prohlédnout kdykoliv v době jeho otevření. Akce potrvá až do odkvětu rostlin, které dle zkušeností v takovémto chladném prostředí poměrně dlouho vydrží.
  • Tradiční výstava specializované liliářské organizace Martagon se uskuteční stejně jako v jiných letech ve výstavní síni Rabasovy galerie v Rakovníku. Zahájena bude v pátek 5. července a potrvá do neděle 7. července. Po všechny tři dny bude otevřeno od 9.00 do17.00 hodin.
 

Zajímavosti ze života lilií

Vykvétají podle druhu a odrůdy od května až do října. Vyrůstají z kulovitých cibulí, složených z dužnatých šupin, které se taškovitě překrývají. U některých lilií se vytvářejí pacibulky i v úžlabí listů na lodyze.

V České republice se ve volné přírodě vyskytují lilie zlatohlavá (Lilium martagon) neboli lilie zlatohlávek a lilie cibulkonosá (Lilium bulbiferum). První z nich je našimi zákony řazena k druhům ohroženým, druhá k silně ohroženým.

Jako okrasné rostliny se uplatní v trvalkových záhonech i v nádobách, coby solitéry v trávníku. Kontrastně doplní výsadbu keřů a tmavých jehličnanů, malé druhy mohou být součástí skalek.

Patří k oblíbeným řezaným rostlinám, hojně se uplatňují i ve svatebních kyticích (lilie je chápána jako symbol nevinnosti a čistoty). Některé lilie sladce voní (součást parfémů), jiné vydávají nepříjemný zápach a mnoho druhů nevoní vůbec.

Správný čas k řezu květů nastává, když je alespoň jeden z nich rozvitý a poupata vybarvená. Je to záruka, že potom rozkvetou všechny. Vykvétají odspodu k vrcholu, květy mají v průměru od 3 do 30 centimetrů. Odkvetlé květy je třeba průběžně odstraňovat, až odkvete celé květenství, lodyhu seřízněte těsně nad zemí.

Současné odrůdy lilií jsou díky křížení dost odolné a dobře pěstovatelné, takže při správné péči vydrží na záhonech řadu let. Podle druhu mají rády slunné až polostinné, vzdušné prostředí a lehkou propustnou půdu s mírně kyselou reakcí.

Lilie se dělí do devíti skupin na hybridy asijské, martagon, candidum, americké, longiflorum, čínské, orientální a hybridy nezařazené do předchozích skupin. Poslední skupinu tvoří botanické lilie, jejich variety a formy. Tato klasifikace je založena na principu, podle nějž jsou do jedné skupiny zařazeny hybridní lilie pocházející od příbuzných botanických lilií určitého regionu, které se vzájemně snadno kříží.

 

  
  • Český zahrádkářský svaz organizuje na výstavišti v Lysé nad Labem výstavu Květy 2013, která proběhne od 11. do 14. července. Návštěvníci se mohou těšit na výpěstky květin českých zahrádkářů ze Specializovaných základních organizací Českého zahrádkářského svazu Martagon, Brno Lilium, Lilie Hodonín, Rosa Klub, Dagla, Pelargonie, Achillea i výpěstky dalších pěstitelů zahradních rostlin sdružujících se pod Českým zahrádkářským svazem. Vystaveny budou široké sortimenty lilií, ale i pelargonií, růží, jiřinek, denivek, begonií, dále bonsaje a trvalky. V rámci výstavy Květy 2013 se uskuteční třetí ročník Soutěže v novošlechtění lilií. Představeny tu budou zajímavé novinky a šlechtiteli do té doby tajená překvapení.
  • Lilie budou k vidění také v termínu od 12. do 14. července, a sice v Památníku národního písemnictví v Rajhradu u Brna. Výstava, kterou pořádá Specializovaná základní organizace Českého zahrádkářského svazu Brno Lilium, bude otevřena od 8.00 do 17.00 hodin. 

Doporučujeme

Články odjinud