Citrónová tráva - lemon grass

Citrónová tráva - lemon grass

Bylinky s vůní citronu: Citronová tráva a citronová verbena

Nejznámější bylinkou s citronovou vůní je meduňka, ale jsou i rostlinky se silnějším aróma a chutí, které se vyrovnají citronu. Výhodou je, že nejsou tak kyselé jako citron.

Citronová tráva alias citronela

Citronová tráva má dlouhé, tenké, šedozelené listy a s citrusovými plody nemá mnoho společného – patří do čeledi lipnicovitých a je tedy příbuzná s bambusem, kukuřicí či rýží nebo jinými obilovinami. Jméno je odvozeno od intenzivní citronové vůně rostliny. Je známá také pod jménem citronela.

Angličané ji nazývají Thai lemon grass, neboť je původem z Malajsie, ale roste po celé jihovýchodní Asii a v Kalifornii. Je nejdůležitějším kořením jihovýchodní Asie. Díky své popularitě citronová tráva našla uplatnění v celé řadě jídel, ale najdeme ji také v mnoha parfémech a čisticích prostředcích, kterým propůjčuje čerstvou citronovou vůni.

Pokračování 2 / 8

Pěstování citronové trávy

Smíchejte dobrou zahradnickou půdu s organickým hnojivem. Ideální jsou květináče o průměru od 7 do 10 cm, teprve když se kořínky příliš rozrostou, tak můžete trávu přesadit do většího květináče, ale jinak ji nechte na pokoji. Na dno květináče dejte drenáž, kvůli zamokření.

Stejně jako venkovní, tak i citronová tráva pěstovaná uvnitř potřebuje nejméně šest hodin slunečního svitu denně. Největším problémem při vnitřním pěstování je regulování teplot. Ideální je 21 °C až 24 °C během dne a v noci 13 °C až 15,5 °C. Pro zajištění nejlepších výsledků se snažte udržovat teplotu v těchto rozmezích a občas při zalévání přidejte do vody trochu organického hnojiva.

Pokračování 3 / 8

Jak se citronela používá

Stvoly jsou příliš tuhé k jídlu, ale obsahují výrazné silice a chutě, které se uvolňují vařením. V komplikované souhře chutí jihoasijské kuchyně citronová tráva vyrovnává chuť ostrých chilli papriček a zvýrazňuje chuť polévek z kokosového mléka. Citrát, základní olej, který se nachází i v citronové kůře, dává citronové trávě její charakteristickou chuť a vůni. Cibulovité konce trávy se krájejí na plátky a přidávají do jídel, kterým dávají unikátní chuť.

Citronová tráva je užitečná i z lékařského hlediska. Působí antibakteriálně a jako čaj ze sušených plodů zvyšuje tvorbu potu, což je prospěšné u nemocí z nachlazení. Také se může použít ve formě čaje při poruchách trávení a bolestech břicha. V menších dávkách je vhodná i pro děti. Má příjemnou citronovou vůni, ale přitom nemá kyselost citronu.

Pokračování 4 / 8

Aloysia citrodora je zámá jako citronová verbena

Citronová verbena pochází z Jižní Ameriky a do Evropy se dostala až prostřednictvím Španělů v 17. století. Patří do skupiny čeledi kopřivovitých, má kopinaté, světlezelené listy s velmi intenzivní, citronovou vůní. Své jméno dostala na počest Marie Luisy, manželky slavného vojevůdce Napoleona.

Pokračování 5 / 8

Verbena poroste doma i na zahradě

Aloisie tvoří až metrové převisy. Menší sytě zelené špičaté listy jsou uspořádány do trojčetných přeslenů a drobné bílé nebo lila kvítky do lat. Rostlina kvete v srpnu nebo v září. Květy má malé, modré nebo bílé barvy.

Můžete ji pěstovat venku a na podzim ji přenést dovnitř nebo celoročně pěstovat jako dekorativní pokojovou rostlinu. Jelikož má rostlina převislý růst, je vhodné vysadit ji do závěsné nádoby.

Má ráda slunné stanoviště, hodně vláhy a hlinitou půdu, ale je citlivá na chlad. Vyhovuje jí běžný zahradnický substrát s přidáním písku nebo použijte speciální substrát na bylinky. Vyžaduje slunné stanoviště chráněné před větrem, dostatek vláhy a časté zaštipování, aby se rozvětvila. V dubnu až srpnu rostlinu pravidelně přihnojujte a každoročně ji přesaďte do nového substrátu.

Pokračování 6 / 8

Přezimování

Citronovou verbenu můžete přezimovat v chladnější místnosti, tehdy však shodí většinu listů a přezimují jen kořeny. Při teplotě nižší než 10 °C listy zčervenají a opadnou. V zimním období ji nezapomeňte občas zalít. Listy obvykle raší až pozdě na jaře, proto dejte pozor, abyste nevyhodili zdravou rostlinu. Rozmnožit si ji můžete z polovyzrálých vrcholových řízků, které se odebírají na jaře nebo v létě.

Pokračování 7 / 8

Citrodora v kuchyni i domácí lékárně

Odvar z listů citronové verbeny pomáhá při astmatu, nachlazení, migrénách, žaludečních potížích, bolesti zubů, dokonce při depresi. Na přípravu čaje ze sušených listů použijeme dvě čajové lžičky. Verbenu lze využít namísto citronu. Například marocký čaj se připravuje z listů máty a přidávají se i listy verbeny na dochucení. V kuchyni se verbena uplatní při dochucení rybích i drůbežích jídel, sladkým krémům dodá jemné citronové aroma a čerstvými listy se zdobí ovocné dezerty a koktejly.

Pokračování 8 / 8

bylinky_lemon_iStock-512005104.jpgbylinky_citrodora_iStock-477167814.jpg

Doporučujeme

Články odjinud