Botanické druhy cibulovin množíme semenem

Botanické druhy cibulovin množíme semenem

Zvláště botanické druhy cibulovin, ale také nově vyšlechtěné odrůdy se množí výsevem. Tento typ rozmnožování rostlin označujeme jako generativní, narozdíl od množení dceřinnými cibulemi, hlízami, dělením trsů či řízkováním, které patří do skupiny množení vegetativního.

Generativní rozmnožování je tak trochu sázka do loterie, nikdy si nemůžeme být jistí, že semenáčky budou mít stejné vlastnosti jako mateřská rostlina. Při vegetativním množení de facto tvoříme identické klony, proto je u cibulovin tento způsob využíván častěji.

Víme tedy, že pro generativní množení potřebujeme semínka. Zatímco běžně u cibulovin po odkvětu semeníky ihned odstraňujeme, aby se cibule nevysílila, plánujeme-li generativní množení, necháváme je na rostlině dozrát. Jakmile semeník zežloutne, jsou semena zralá. Přitom však nehorzí, že by se otevřel a toužebně očekávaný obsah semníku vypadl na zem. Celé zežloutlé semeníky posbíráme a necháme na teplém vzdušném místě uschnout. Při sušení často praskají a semena sama vypadávají na podložku, proto je nutné zajisti při sušení vhodný podklad, z něhož pak semínka posbíráme.

ladonka.jpg

U běžných druhů je vhodné vysévat semena hned po sklizni nebo v období září až října přímo na záhon s dobře zpracovanou lehkou humózní půdou bez plevelů. Semeno se vysévá nejlépe do rýh hlubokých 3 cm. Půdu je vhodné lehce zastínit a udržovat ji mírně vlhkou. Semena vyklíčí na jaře. Záhon je nutné po celou dobu odplevelovat a v suchém počasí také zalévat, od druhého roku pěstování přihnojovat roztokem kombinovaného hnojiva o koncentraci 0,2–0,4 %. Na podzim je vhodné záhon s mladými cibulkami chránit před mrazem vrstvou kompostu nebo rašeliny. Květuschopné cibule je možné získat za 2–3 roky dle druhu a kvality péče.

Semena můžeme vysévat také do různých nádob. Tento způsob se používá u teplomilných druhů, kde hrozí vymrznutí nebo špatná klíčivost v důsledku chladného počasí. Je vhodný také u těch cibulovin, které nesnášejí zimní přemokření půd nebo u jinak na pěstování náročných druhů.

Mnohé drobné cibuloviny, ladoňky, křivatce, sněženky a bledule se na vhodném stanovišti často množí samovýsevem. Tento proces můžeme podpořit tím, že půdu v okolí rostlin v době zrání semen nakypříme.

Doporučujeme

Články odjinud