5
Fotogalerie

Bio zahrada: krajové a staré odrůdy

Víte, jaké odrůdy kulturních plodin se využívaly v minulosti a proč bychom se k nim měli vracet? V dnešní době lze často slyšet pojmy jako staré a krajové odrůdy. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl a kde je můžete sehnat.

Krajové a staré odrůdy nejsou synonyma. Zatímco odrůdy krajové jsou odrůdy vzniklé a pěstované v určité oblasti, zadaptované na její podmínky, pojem staré odrůdy zahrnuje odrůdy, které vznikly před zhruba sto a více lety. Některé se pěstují dodnes. 

odrůdy_Sudetská reneta.jpg
Stará moravská ranně zimní odrůda 'Sudetská reneta'; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Generacemi ověřená kvalita 

Už od počátků zemědělství člověk vybíral mezi plodinami ty výnosnější, vitálnější a pak využíval jejich potomstvo. Starší odrůdy ustupovaly novým, výkonnějším. Přesto se některé odrůdy osvědčily a pěstovaly desítky let. 

odrůdy_Špinka.jpg
Prastará letní odrůda 'Špinka'; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Tyto odrůdy jsou většinou velmi dobře adaptované, odolné vůči chorobám a škůdcům. Jsou schopné lépe kompenzovat nepříznivé podmínky prostředí a mají stabilnější výnosy. Jako nositelé unikátních genů jsou významným zdrojem pro šlechtění nových odrůd. 

Pozapomenuté, výkonnějšími plodinami nahrazené, jsou také dříve významné plodiny, například topinambur, bob, čirok, pohanka, proso, arónie a jeřáby. V současnosti dochází k obnovení zájmu o tyto druhy zvláště v oblasti zdravé výživy. 

Moderní odrůdy 

Moderní odrůdy, zejména hybridní, jsou výnosnější a také vyrovnanější. Některé byly vyšlechtěny na odolnost vůči určitým chorobám a škůdcům a jsou u nich podpořeny vlastnosti, jako je například mrazuvzdornost nebo odolnost k vybíhání (u listové zeleniny).  

Okrasné rostliny mají plnější, větší a barevnější květy než jejich staré odrůdy. Oblíbené a mezi pěstiteli stále více rozšířené jsou kultivary s různě červenými či panašovanými listy nebo zakrslé formy.  

odrůdy_Durancie.jpg
'Durancie', stará odrůda slívy; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Moderní odrůdy bývají ale často velmi citlivé na optimální podmínky. Pokud je nemají, podstatně snižují výnos, či dokonce hynou. Nejsou dlouhodobě vystavené vlivu prostředí a svou roli v jejich růstu hraje i faktor nepředvídatelné reakce na extrémní sucho či mráz nebo možné citlivosti na běžné choroby a škůdce.  

Staré a krajové odrůdy jsou naše kulturní dědictví 

V současnosti jsou staré a krajové odrůdy udržované ve šlechtitelských stanicích a v genových bankách, kterých na světe existuje více než 1300. V Čechách byla zřízena genová banka Výzkumného ústavu rostlinné výroby s pobočkami v Praze a Olomouci.  

odrůdy_Amanliská.jpg
Stará podzimní odrůda 'Amanliská' je francouzského původu; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Ta zajišťuje uchování veškerých semeny množených genetických zdrojů z českých plodinových kolekcí. Oddělení v Olomouci se zabývá regenerací a hodnocením kolekcí zahradních plodin, převážně zelenin. 

Databáze EVIGEZ (Evidence genetických zdrojů rostlin v České republice) zahrnuje více než 50 000 záznamů, z toho přes 7000 vzorků zeleniny a téměř 3000 vzorků ovocných dřevin. Vzorky je možné získat na základě žádosti pro výzkumné, šlechtitelské nebo výchovné účely.  

odrůdy_Kalvil červený podzimní.jpg
Plody velmi staré odrůdy 'Kalvil červený podzimní' mají chuť podobnou jako maliny; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Záchranou, aktivním pěstováním a šířením starých a krajových odrůd mezi pěstitele se zabývá obecně prospěšná společnost Gengel. Od jejích členů můžete získat staré a krajové odrůdy ovocných dřevin i zeleniny, ale také bylinky, okrasné rostliny a pozapomenuté druhy rostlin. 

Krajové a staré odrůdy jsou naším kulturním dědictvím. I vy se můžete připojit k úsilí uchovat je pro budoucí generace.

 

Doporučujeme

Články odjinud