Bezúdržbová zahrada

Nebaví vás práce na zahradě nebo na ni nemáte čas, a přesto nechcete mít kolem domu džungli či jen vybetonovaný plácek? Poradíme vám, jak se zakládá takzvaná bezúdržbová zahrada: starosti s ní budou, ale jen minimální.

Při zakládání takzvané bezúdržbovové zahrady je nejdůležitější vyvarovat se všech pokušení, jež by měly v budoucnu za následek zvýšení péče o rostliny či celý pozemek.

Je třeba držet se hlavních zásad: jednoduché členění zahrady, výběr vhodných materiálů a rostlin. Zanedbatelná není ani zahradní technika, která zastane mnohou práci místo vás.

Návrh zahrady

Ideální je, když vám zahradu navrhne zahradní architekt. Ten vám doporučí i rostliny vhodné přímo pro ni (s ohledem na osvit, složení půdy a povětrnostní podmínky). Necháte-li si ji navíc vybudovat profesionálními zahradníky, máte jistotu, že zahrada bude brzy přesně podle vašich představ a taková zůstane i nadále.

Bezúdržbová zahrada1.jpg
Štěrk a kopečky mechů vzájemně kontrastují, a přesto působí jemně a přirozeně

Chcete-li si ji navrhnout sami, držte se jednoduchého členění. Jedině pak bude působit celistvě, protože tak lépe vyzní jak skupiny rostlin, tak vydlážděné nebo vyštěrkované plochy. Zároveň toto řešení usnadní nejnutnější údržbu (například dosypání mulčovací kůry nebo sestřih přesahujících větví).

Dynamiku a barevný kontrast vnesete do zahrady kombinací živého a neživého materiálu: dlážděných či vysypávaných ploch a ploch osázených zelení. Jako dominanty zahrady použijte zajímavě tvarované balvany nebo skulptury, dále pergoly, treláže či palisády.

Založení zahrady

Pokud se do založení bezúdržbové zahrady pustíte sami, zjistěte si nejdříve složení půdy a podle něho vyberte takové druhy rostlin, jimž daná zemina vyhovuje. Při osazování ploch rostlinami použijte geotextilie. Zamezí růstu plevelů a odplavování půdy. Podobně lze využít mulčovací kůru, oblázky nebo štěrk. Těmi také spolehlivě zakryjete nepříliš vzhlednou geotextilii.

Bezúdržbová zahrada2.jpg
Použitím geotextilie Fibertex_WeedSeal zabráníte růstu plevelů; foto: Fibertex.cz 

Nezapomeňte, že každá nově založená zahrada, i ta bezúdržbová, potřebuje v začátku určitou péči. Minimálně zalévání rostlin, aby rychle zakořenily. To vám usnadní automatické zavlažování, jež nainstalujete už při jejím budování. Potěšení ze zahrady prodlouží po setmění zahradní osvětlení. Nasvícení stromů, štěrkových ploch či cestiček jí dodá tajemné kouzlo.

Pochozí plochy

Rovné nebo mírně svažité plochy je ideální vysypat oblázky, štěrkem různých barev i frakcí, které můžete kombinovat, takže zahradě dodají barevnost. Patříte-li k odvážnějším a typ vaší zahrady to snese, vyzkoušejte v menší ploše výrazně barevné kamenné drtě či drcené sklo. Slunce na nich rozehraje hru barev nahrazující rozkvetlé květiny.

Pro okolí domu, cesty i různá zákoutí se hodí kamenná i mrazuvzdorná keramická dlažba; vhodně kombinovaná například do vzorců opět zastoupí barevné záhony. Zdá-li se vám kámen a dlažba jako příliš chladné, vsaďte na dřevo.

Dřevěné prkenné podlahy, špalíková dlažba a různě vysoké palisády vnesou do zahrady hřejivý prvek. Tvrdé dřevo jako například dub nebude potřebovat žádnou údržbu.

Bezúdržbová zahrada3.jpg
Dřevěná špalíková dlažba a palisády proteplí každý kout zahrady; foto: Palis.cz 

Nechcete-li se vzdát větších zelených ploch, zvolte místo na péči náročného trávníku odolné půdokryvné rostliny. Většina z nich má nejraději stinné a polostinné stanoviště, ale mnoho z nich vydrží i určitou dávku slunečního svitu.

Pro stinná místa jsou ideální břečťan, barvínek, plazivé jalovce či jedlovec. Polostín dobře snáší plicník nebo bakopa, které vás navíc potěší jemnými květy. Suchá místa vyhovují vřesům a vřesovcům.

Výběr rostlin

Především platí, že méně je více: čím méně rostlin, tím méně péče. Zvolte jen odolné druhy, jimž neublíží ani mráz. Vyhněte se letničkám, které jsou vždy náročné na péči. Stejně jako snadno se množícím rostlinám, pokud jimi nechcete pokrýt větší plochy.

Osázením zahrady neopadavými jehličnany, stromy a keři vám odpadne pravidelné podzimní hrabání listí. Vybírejte jen pomalu rostoucí druhy nebo zakrslé dřeviny, které nevyžadují krácení, nebo dokonce kácení, když začnou zabírat příliš místa.

Z keřů je to například buxus – vypadá velmi pěkně i nestříhaný, mahónie i skalníky. Prakticky nezničitelné jsou pěnišníky. Z jehličnanů smrk conica a zakrslé polštářovitě nebo převisle rostoucí druhy smrku ztepilého, jalovců či cypřišků.

Chcete-li mít na zahradě alespoň nějaké záhony či skalku, osázejte je suchomilnými trvalkami. Ty obsypte vrstvou mulčovací kůry nebo kamínků. Plevelům dáte stop použitím výše zmiňované geotexilie.

Bezúdržbová zahrada5.jpg
Vhodně zvolené skalničky po vás přílišnou péči vyžadovat nebudou

Údržba bezúdržbové zahrady: minimální

Budou-li zahrada i vydlážděné plochy vybudovány správně, budou potřebovat jen minimální údržbu. To, co na vás jedenkrát ročně čeká, bude doplnění mulčovací kůru okolo rostlin, kontrola a zazimování zavlažovacího systému, tu a tam odstřihnutí příliš se rozpínajících keříků a stromků, případně usměrnění rozrůstajících se půdokryvných či suchomilných rostlin.

Doporučujeme

Články odjinud