Bezstarostná jízda s riderem

(Inzerce) Už se vás někdo snažil přesvědčit o tom, že sekání trávy může být zábava? Nejspíš jezdil na rideru Husqvarna.

Ridery jsou vhodné pro rozlehlé pozemky s četnými překážkami, jako jsou například stromy, keře, lavičky, zídky a podobně. Disponují totiž vpředu zavěšeným žacím ústrojím, které dává bezkonkurenční přehled o práci a ploše, kterou je třeba posekat. Současně je zárukou vynikající přístupnosti do rohů, pod křoviny, svěšené větve stromů nebo třeba lavičky.

Rider je zkrátka dokonalý trávníkový specialista. To ale neznamená, že se ridery nedají použít na další práce. Široké příslušenství, jako jsou zametací kartáče, sněhové radlice nebo frézy, rozmetadla, provzdušňovače, odmechovače a v neposlední řadě přívěsné vozíky z nich dělají užitečné pomocníky po celý rok.

H350-0171.jpg

Jenže není rider jako rider. Některé stroje nabízené na trhu připomínají spíše sekačku s pojezdem vybavenou sedadlem. Nízký výkon komplikuje práci v náročnějším terénu nebo vlhké trávě, současně vylučuje možnost rider používat celoročně – příslušenství zkrátka neutáhne.

Zapomeňte třeba na to, že s riderem budete odhazovat sníh nebo odklízet napadané listí. U řady modelů je navíc žací ústrojí často umístěno podobně jako u traktorů, tedy mezi nápravami, takže obsluha ztrácí výhodu dokonalého přehledu o práci.

Vedle vpředu zavěšeného žacího ústrojí je synonymem pro ridery vynikající manévrovatelnost. V tomto směru jsou výjimečné ridery Husqvarna se svým unikátním kloubovým řízením, které umožňuje zadním kolům dostat se pod stroj a minimalizovat tak poloměr otáčení.

H320-0059d.jpg

To v praxi znamená, že při plném záběru volantem zůstane jako neposekaná plocha pouze velmi malý kruh. Skvěle se tak poseká tráva třeba kolem stromů – názorné video najdete zde.

Ridery Husqvarna jsou vybaveny žacím ústrojím Combi, které nabízí dva různé způsoby sekání. Standardním žacím režimem je BioClip (mulčování), které poskytuje nejlepší výsledky u často sekaných ploch. Tráva je posečena na malé částečky, které se na trávníku rychlo rozloží jako přírodní hnojivo.

Snadným vyjmutím mulčovací záslepky BioClip z žacího ústrojí se režim přepne na zadní vyhazování, které je vhodné pro méně často sekané plochy. Vyšší, divoké a hrubé typy trav je lépe sekat s použitím zadního výhozu. Režim zadního výhozu zvládne vyšší a silnější trávu než režim BioClip.

H310-0747.jpg

Náš tip: Rider Husqvarna R 115B je vhodný k sekání malých až středně velkých zahrad o rozloze 500-2000 m2. Jeho výborná ovladatelnost a úzký design zaručují vždy perfektní výsledky.

Doporučujeme

Články odjinud