17
Fotogalerie

Betonové zahradní chodníčky snadno a rychle

Čas letních dovolených zahrádkáři často využívají k úpravě zahrady, mezi něž patří i položení chodníčků. Při rozhodování, z jakého materiálu budou a zda jejich vybudování zvládnete sami, hraje obvykle podstatnou roli pořizovací cena a obtížnost pokládky.

Jednu z levnějších variant, která nás zaujala svou jednoduchostí, představuje forma nazvaná Mistr dlaždič. Jste-li aspoň trošku šikovní, můžete s ní a dostatkem betonu vytvořit chodníčky, terasu, dvůr nebo například plochu kolem bazénu.

Vzor zvolte s ohledem na okolní prostředí

Forma se vyrábí ve třech vzorech, kterými jsou cihlová dlažba, římská dlažba a přírodní kámen. Při rozhodování, který z nich si vyberete, vezměte v úvahu nejen jejich vzhled, ale také kudy a jak chodníček povedete.

Přírodní kámen se nejvíce uplatní na místech, kde není dokonale rovná plocha. S jeho pomocí vytvoříte obloukové ohyby chodníků, které se nacházejí kolem skalky či nepravidelných okrasných záhonů. Jednotlivé „kameny“ budou oblé a nepravidelné, což vypadá v zahradě zajímavě.

kamen_1.jpgkamen_2.jpg 
Nepravidelný vzor přírodního kamene umožňuje jednoduché skládání chodníků i s různými ohyby  

Římská a cihlová dlažba jsou pravidelnější. Skládají se z různě velkých obdélníků a jsou vhodné k vytvoření větších a pravoúhlých ploch nebo ostře zahnutých chodníčků. 

Sami si určete, jaký tvar má váš chodník mít

Forma je vyrobena ze speciálního nepřilnavého plastu, takže ji nemusíte podobně jako před pečením ničím „vymazávat“. Beton se k ní nepřichytí, ale po dokončení práce formu raději umyjte vodou. Zbavíte ji tak zbytku betonu a připravíte k dalšímu použití.

Jak vypadá postup práce? Podkladovou plochu vysypte štěrkem, vyrovnejte ho a co nejvíce zhutněte. Na připravený prostor pak položte formu a její jednotlivé díly vyplňte betonem. Ten by měl mít poměrně hustou konzistenci.

betonovani-1.jpg
Použití formy je velmi jednoduché a zvládne ho i člověk bez stavebních zkušeností 

Beton urovnejte a uhlaďte. Jakmile tak učiníte, formu opatrně zvedněte, položte vedle a pokračujte dál v tvorbě chodníčku.

betonovani-2.jpg
Nepotřebujete žádné speciální nářadí 
betonovani-3.jpg 
Forma se uplatní jak na pravidelných, tak i nepravidelných plochách 

Možnosti spárování

Jednotlivé spáry můžete vysypat pískem nebo štěrkem. Toto sypké spárování je užitečné, pokud byste časem zjistili, že se některý z dílčích kamenů viklá. Mohli byste jej totiž jednoduše vyjmout a podkladovou plochu upravit.

Dalším zajímavým způsobem, jak vytvořit chodníček, je zapustit ho do úrovně trávníku. Spáry postupně zarostou trávou a chodník opticky zjemní. Se sekáním nebudete mít problém, protože sekačka bude jezdit po rovině.

Pokud hodláte chodník položit na místo, kde bude podrobován větší zátěži (například před garáž), budete muset podkladovou plochu o to pečlivěji připravit. Řešení se nabízejí dvě.

První z nich je, že zvolený prostor zasypete větším množstvím podkladového štěrku a dostatečně ho zhutníte, druhé je o něco razantnější a finančně náročnější: pod dlažbu umístíte podkladový beton, který bude vyztužen ocelovou armaturou.

Jestliže si chcete vytvořit terasu, je vhodné použít stejný postup. Pevný podklad kameny lépe upevní a vám snadněji umožní vyplnit spáry spárovací hmotou.

Obrázkový návod krok za krokem

Chodník si přizpůsobte také barevně

K výhodám těchto chodníků patří i možnost barevně je sladit s okolním prostředím. Tím, že si beton do formy připravujete sami, lze do něj přimíchat jakoukoli běžně dostupnou barvu a vytvořit si tak chodník podle vlastních představ.

dlazba.jpg
Ukázka římské dlažby ve fialkových odstínech 

Pokud se vám bude chtít, můžete si vyhrát rovnou s jednotlivými dílky a každý z nich naplnit jinou barvou. Vznikne tak krásný mozaikový chodník vytvořený přesně podle vaší fantazie, a tedy jedinečný.

Kolik to stojí

Formu Mistr dlaždič pořídíte od šesti set korun do patnácti set korun, lišit se ale mohou svými rozměry a především kvalitou. Rakouský výrobce, s nímž spolupracuje firma Limes, jejíž obrázkovou dokumentaci jsme do článku použili, upozorňuje na dovoz laciných napodobenin, které neodpovídají patentově chráněné kvalitě materiálu.

Na naplnění jedné formy budete potřebovat kolem dvaceti kilogramů pytlované suché betonové směsi. Ta by vás měla vyjít zhruba na šedesát korun. Formy mají rozměr téměř šedesát na šedesát centimetrů, přičemž jednotlivé kameny, které vytvoříte, měří na výšku asi čtyři centimetry.

Jeden metr čtverečný tak vychází bez pořizovacích nákladů na formu na sto sedmdesát korun. V případě, že si nekoupíte betonovou směs, ale namícháte si svou vlastní z písku a cementu, vyjde vás chodník ještě levněji.

Foto: Limes

Doporučujeme

Články odjinud