5
Fotogalerie

Beton jako stavební materiál: Elegance i tepelná izolace

S výstavbou domu se pojí řada otázek. Jednou z nich je výběr kvalitního stavebního materiálu, který se bude vyznačovat dlouhou životností, tepelně-izolačními vlastnostmi, nízkou nasákavostí nebo akustickým útlumem. Beton do této definice přesně zapadá.

Beton doprovází lidstvo už od dob Antiky. Byl to právě přírodní cement, který umožnil Římanům vystavět pozoruhodné stavby, jež obdivujeme dodnes. Beton se stal i součástí nejvýznačnější české památky – Karlova mostu. Historie betonu je dlouhá a tento stavební materiál prošel významným vývojem, aby dnes stavebníkům nabídl dokonalené vlastnosti i moderní stavební řešení.

Pevný a odolný beton

Vlastnosti betonu jsou stále nedoceněné. Betonové stavební dílce se vyznačují vysokou mírou tepelné akumulace, objemové stálosti a pevnosti. Na rozdíl od některých jiných stavebních materiálů nepodléhají vlivům vlhkosti.

pohledové zdivo interiér domu.jpg

„Výhody betonu jsme shrnuli pod výstižný termín BETONOVÝ KOMFORT. Beton kromě výše uvedených výhod přináší také úsporu při realizaci omítek, protože není nutná penetrace a díky rovinatosti tvárnic se spotřebuje méně materiálu,“ uvedl Ing. Jiří Zacharda jednatel společnosti BETONOVÉ STAVBY - GROUP, s.r.o.

pohledove zdivo interier schodiště.jpg

Beton: Zdivo, stropy i komíny

Jsou to právě výjimečné vlastnosti betonu, které tento stavební materiál předurčily k širokému spektru využití. Beton slouží pro výstavbu obvodového zdiva, komínů, stropů, překladů nebo výjimečných architektonických prvků, kdy interiéru i exteriéru propůjčuje styl a eleganci.

pohledové zdivo interiér tolety.jpg

K populárním betonovým zdícím systémům na českém trhu patří LIVETHERM. V době, kdy hrají prim úspory energií, jsou stále důležitější tepelně-izolační vlastnosti zdiva. „Abychom dosáhli požadovaných tepelně-izolačních vlastností, obvodovou tvarovku jsme doplnili vložkou z polystyrenu či neoporu (U 0,20 W/m2K). Tím vznikla sendvičová tvarovka s chráněnou izolací, díky které se zdí a zatepluje zároveň,“ upřesnil Ing. Zacharda. 

zdivo_stropy_kominy.jpg

Stále přetrvává obliba použití betonu i pro stropní konstrukce. Klatovská společnost BETONOVÉ STAVBY - GROUP, s.r.o. dodává na trh tropy BSK už 22. rokem a výrobky stále zlepšuje. „Osová vzdálenost 660 mm byla nově doplněna rozměrem 480 mm pro větší variabilitu a pro vyšší zatížení stropů bez nutnosti použití více trámců a výztuží.

pohledovy_strop.jpg

Pro výběr betonu jako stavebního materiálu hovoří i cenová dostupnost a rychlost výstavby, která se zkrátila u běžného rodinného domku na 6 až 12 měsíců. Beton by si měl pro svoji stavbu vybrat každý, kdo preferuje komfortní, úsporný a bezpečný domov.

Doporučujeme

Články odjinud