6
Fotogalerie

Barevné listí podzimu: zahrada v červených odstínech

Postupující podzim se loučí opravdu velkolepě: stále výraznější červená barva listů opadavých stromů a keřů zahradu ve slunečním svitu doslova prohřeje. I mlhavá rána jsou snesitelnější s optimistickou červení barevného listí.

Bohužel nemá tahle barevná přehlídka příliš dlouhé trvání. S prvními mrazíky začne listí valem opadávat, a přidá-li se vítr, očeše zahradu na jeden ráz.
Přesto se stromy a keře s výrazně červeným olistěním stávají důležitým a zajímavým prvkem okrasné zahrady.  

cervene_1.jpg
I přes nedobrou pověst působí škumpa ve výsadbě cizokrajně, zvlášť když se oblékne do podzimního šatu  

List jako dodavatel energie

Uvědomíte-li si, v jak krátké době několika týdnů stihnou dřeviny nejen vyrůst, ale i vykvést a plodit, uznáte, že jde o výkon opravdu obdivuhodný. Obrovské množství potřebné energie mohou rostliny získávat jen v dlouhých dnech, kdy je dostatek světla.  

Po celou dobu vegetace přijímají rostliny prostřednictvím listů (a v nich obsaženém chlorofylu) světlo, potřebné k fotosyntéze. V první, světelné fázi dochází k rozkladu vody a uvolnění kyslíku, sloužícího rostlinám k dýchání.  

V druhé, temnostní fázi dochází k zabudování oxidu uhličitého do molekul cukrů, z nichž rostlina čerpá další energii, vznikají také složitější stavební látky. Proto stromy a keře, pokud přijdou během vegetace o větší část olistění, chřadnou a zastavují růst. 

červené listí_2.jpg
Vybarví-li se takto list pěnišníku, není to právě důvod k radosti – o list v každém případě přijde  

Když se krátí den, je čas připravit se k odpočinku

Každoroční opad listů je v našem podnebném pásmu nutností k zachování života listnatých stromů a keřů. Světla ubývá se zkracujícími se dny a rostlinám se nedostává v potřebném množství.  

Z listů se odbourává chlorofyl, rostlina zpomaluje dýchání a látkovou výměnu. Objevují se ostatní barviva obsažená v listech – červené zbarvení způsobují látky nazývané karotenoidy a antokyany.  

Velmi pěkně se vybarvují v této době některé druhy jilmů (Ulmus) a jasanů (Fraxinus) spolu s jírovci (Aesculus). Jírovec žlutý (Aesculus flava) má na podzim výrazné oranžovočervené zbarvení, záleží pochopitelně na počasí, jak intenzivně se listy vybarví. Dočervena se také zbarvuje jírovec lysý (Aesculus glabra). 

U jasanů se výrazně dočervena zbarvují opět pouze některé druhy (Fraxinus longicuspis), u některých jsou listy až purpurově fialové (například Fraxinus americana 'Acuminata'). Intenzita vybarvení je opět odvislá od slunečných dnů: čím více pěkných dnů, tím lépe se listy vybarvují. 

S jilmy je to poněkud proměnlivé. Zpočátku podzimu jsou některé jilmy vybarveny tmavě bronzově s nádechem dočervena (dokáže to třeba Ulmus glabra 'Lutescens'), pokud si podrží listí dlouho, postupně se červené odstíny ztrácí a převáží barva žlutá.

Jeřáb (Sorbus) dokáže červenou barvu ztemnit až do fialové. Výraznějších odstínů okrasných dřevin se dočkáte v teplém a slunečném podzimku. Změnu barevných odstínů můžete pozorovat i u rostlin, jež se červenou barvou listů pyšní po celý rok.  

cervene_3.jpg
Staré krajové odrůdy ovocných stromů zdobívaly na podzim většinu silnic a silniček  

Nepřehlédnutelné jsou v zahradě červenolisté japonské javory (Acer japonicum) – strom dokáže změnit odstín červeného zabarvení během týdne snad několikrát, takže se zdá být každým dnem úplně jiný.  

Chcete-li mít něco zajímavého, potěší vás dřevina jménem ambroň (latinský název je trochu krkolomný – Liquidambar), která během měsíce vystřídá všechny odstíny podzimních barev. 

Navíc opadává hodně pozdě a na stromě ještě poté zůstávají drobné plody v podobě měkce ježatých kuliček. Někdy bývá strom zaměňován s javory, s nimiž má podobný tvar listů. 

cervene_6.jpg
Ambroně nejsou náročné, nepotřebují ani pravidelný řez  

Proč na podzim padá listí    

Listnaté dřeviny mají v zimě omezený příjem vody, kterou nezbytně potřebují. V podzimním období se jim proto ve stopce listů vytváří vrstvička korku, přes kterou voda neproudí, a list tak hyne a odpadne.  

Pro stromy a keře je důležité hospodařit s vodou, jíž je v zimě nedostatek. Rostliny v době vegetace dýchají průduchy v listech, jimiž se zároveň odpařuje voda. Té je denně značné množství – u středního stromu asi šedesát litrů, přičemž v horkém létě se u některých druhů znásobí více než pětkrát. 

červené listí_4.jpg
Javory umí vykreslit podzimní olistění nepřekonatelně  

Opadem listů se tak listnaté dřeviny brání usychání a hladovění – všechny zásobní látky mají uložené a připravené ke startu v prodlužujících se jarních dnech.  

S červenou barvou opatrně   

Příliš mnoho samotné výrazné červeně nemusí vypadat dobře, ovšem v kombinaci s jehličinami a stálezelenými rostlinami může působit jako šperk. Zářivě červená solitéra v zeleném trávníku nebo oživené městské parky a pestré aleje, to je pravá atmosféra podzimu. 

červené listí_5.jpg
Přísavníky se obzvláště hodí pro zakrytí nepěkných zdí  

Pěkně působí i opadavé pnoucí rostliny, jako jsou přísavníky (Parthenocissus), v doprovodu stálezeleného břečťanu. Na podzim si užijete dva týdny fantastické podívané na barevnou kombinaci listí a po jejím zmizení vám po celou zimu zůstane pohled na zelenou stěnu.

Doporučujeme

Články odjinud