vytisknout velikost písma Ananasem nejen ku štíhlé linii

Ananas pochází z oblastí tropické Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Poprvé se začal pěstovat koncem devatenáctého století na Havaji druh Smooth Cayenne. Dnes jej najdeme ve většině tropických zemí na světě až ve výšce osm set metrů nad mořem.

Zralost ananasu  

Zralý ananas poznáme podle typické vůně, slupky, která je pevná, a zelených lístků. Platí, že čím zralejší plod je, tím je také sladší a obsahuje i více účinných látek.  

Konzumaci nezralých plodů je dobré se vyhnout, protože obsahují hodně kyselin, které mohou poškodit zuby a žaludeční sliznici.

Klepněte pro větší obrázek
Rozkrojený ananas je třeba co nejdříve zkonzumovat 

Ananas se skladuje při teplotě patnáct až osmnáct stupňů Celsia. Pokud si ho nakrájíme a nesníme hned, dáme ho do ledničky a spotřebujeme do dvou dnů. Dá se jíst ve studené i teplé úpravě. 

Šťavnaté bohatství

Ananas nám přijde vhod právě nyní, po svátečním hodování, kdy chce většina z nás pár nabraných kil ztratit. Jelikož obsahuje přírodní enzymy, pomáhá tělu odbourávat tuky, a tím udržuje štíhlou linii.

Enzym bromelin štěpí bílkoviny, ničí ve střevech cizopasníky, ale též proniká i kůží a dokáže zesvětlit či odstranit pigmentové skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas ve spojení s jiným ovocem představuje zdravé mlsání 

Ananasový plod je velmi zdravý; obsahuje například ovocné kyseliny a vitamin C, vitaminy skupiny B, zinek, železo, mangan, bór. Podtrženo a sečteno: kromě biotinu, vitaminů B12 a E má všechny vitaminy a šestnáct různých minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje téměř devadesát procent vody a jen osm až osmnáct procent cukru. 

Co umí ananas?  

Kromě toho, že dokáže pomocí enzymů spalovat tuky, a napomoci tím k redukci tělesné váhy, podporuje i obnovu buněk. Také čistí a odlehčuje střeva. Odvodňuje organismus, stará se o dobrý spánek, podporuje imunitní systém, krvetvorbu a působí jako životabudič.

Chrání před osteoporózou, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny v cévách, uvolňuje svalové napětí a místní svalové křeče, působí protizánětlivě, močopudně, pomáhá při průjmech, odstraňuje i stařecké skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas vašemu tělu jen prospěje  

Jak si vypěstovat ananas?  

Ananas je dobře přizpůsobivý a jeho nároky na pěstování a prostředí nejsou velké. Netrpí na žádné škůdce. Vyžaduje intenzivní světlo, ale přímé slunce mu škodí. V létě je pro něj nejvhodnější polostín.

Pokojové rostliny | Užitková zahrada | Pěstování | Úroda | Zajímavosti | Bromélie | Ovoce | Exotika | Ochrana a péče

Přečtěte si přesný a osvědčený návod, jak si doma vypěstovat ananas

Dobře se přemisťuje a ideálně roste při teplotě pětadvacet a dvaatřicet stupňů. Vyšší teploty zastavují růst a kritická je teplota pod deset stupňů.  

Pokud si ananas chceme sami vypěstovat, koupíme si zdravý plod a uřízneme z něj horní zelenou část s asi půl až centimetr silným kroužkem. Po dobu deseti až dvaceti dnů ji necháme volně ležet na suchu a teplu a poté kroužek ananasového těla stáhneme.

Klepněte pro větší obrázek
Takovýchto plodů se můžeme dočkat i ve vlastním bytě  

Zároveň dva až čtyři zaschnuté listy odstraníme a zastříhneme suché konce zbylých listů. Zasadíme jej do zeminy složené z půlky z humózní půdy a z půlky ze směsi ostrého říčního písku, cihlové drti a popřípadě kokosových vláken.

Sázíme jej do hloubky kolem tří až čtyř centimetrů a v průběhu vegetace přihnojujeme tekutými hnojivy.

Uchycená rostlinka se dá uměle přivést ke kvetení. Plodnost se dostavuje samozřejmě až později, v dobrých podmínkách během dvou až tří let. V bytě lze vypěstovat až jednokilové plody.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Proč mít doma citrony

Proč mít doma citrony

Mít doma v zásobě citrony se hodí. Tyto voňavé exotické plody se dají využít nejen při přípravě nápojů a jídel, ale také jako léčivo při nachlazení, pomocník při úklidu a v neposlední řadě při péči o vaše tělo.

26.  11.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |