Jak vyčistit skvrny od kávy? Čím dřív, tím lépe

Jak vyčistit skvrny od kávy? Čím dřív, tím lépe

Zbavit se skvrn od kávy je jednoduché, pokud ovšem nehodu začnete řešit co nejdříve. U zaschlých skvrn je to totiž mnohem horší! Ať už na oblečení, sedačce nebo třeba pracovní desce. Pokud se ale budete řídit našimi radami, dokážete to.

Okamžitě pod vodu

Jakmile si kávou polijete košili, kalhoty nebo třeba šaty, co nejrychleji místo se skvrnou vložte pod studenou tekoucí vodu. Samozřejmě jen v případě, že jde o materiál, který běžně perete. Pokud si oblečení nemůžete sundat, použijte jakýkoliv čistý hadřík, který máte po ruce, namočte ho do studené vody a na skvrnu položte shora. Zespodu oděv podložte kusem složené suché tkaniny, která rychle absorbuje přebytečnou vlhkost. Po chvíli vrchní hadřík dobře propláchněte a postup zopakujte.

Pokud máte po ruce nějaký prací prostředek nebo odstraňovač skvrn, naneste ho trochu na zašpiněné místo a poté znovu propláchněte tekoucí vodou. Můžete použít i mýdlo, ale prací produkty jsou vhodnější, obsahují totiž enzymy, které rozkládají organické látky, jako je káva.

Nezapomeňte, že jde jen o první pomoc. Hned, jak jen to bude možné, přeperte inkriminovaný oděv v pračce nebo ho odneste do čistírny. U materiálů jako je kůže nebo srst vyčistěte to, co můžete, a zbytek nechte na profesionálech.

Pokračování 2 / 5

Teplo je nepřítelem

Horká voda sice zajistí, že vaše káva bude mít plnější vůni a chuť, ale rozhodně vám od ní nepomůže odstranit skvrny. Naopak. V boji s fleky organického původu, jako jsou ty od kávy, čaje, mléka, vajíček nebo třeba krve, na horkou vodu zapomeňte. Pokud byste ji použili, můžete si být téměř jistí, že zašpiněné místo pak už nijak nevyčistíte. Pokud používáte sušičku prádla, dobře se ujistěte, že je skvrna opravdu pryč ještě před tím, než do ní svůj oblíbený kousek oblečení dáte.

Pokračování 3 / 5

I u nábytku záleží na rychlosti

Rozlitá káva nebude mít moc času zanechat po sobě na stole nebo kuchyňské pracovní desce skvrny, pokud ji rychle setřete. Pak na inkriminované místo ještě použijte vhodný čistící prostředek. Nejlépe takový, který obsahuje bělidlo. Pokud jde o povrch ze dřeva nebo přírodního kamene, nakonec ho ještě důkladně utřete suchým hadříkem a ujistěte se, že nezůstal vlhký.

Vzhledem k tomu, že je káva kyselá, může právě na povrchu z přírodního kamene, jako je například mramor nebo žula, snadno zanechat trvalé skvrny. Kyselé kapaliny se totiž porézním materiálem snadno dostanou dovnitř a kámen naleptají. Pokud se tak stane, připravte si pastu z prášku na nádobí a 12% peroxidu vodíku, naneste ji na zahnědlé nebo nažloutlé místo a nechte působit, dokud skvrna nezmizí.

Pokračování 4 / 5

Ani bílá káva není neškodná

Ano, i káva s mlékem po sobě dokáže zanechat skvrny, kterých už se nikdy nezbavíte. Na první pohled má takový nápoj sice světlou barvu, ale ten tmavě hnědý pigment se nikam nevytratil. Jen není na první pohled tak výrazný. Navíc zkažené mléko může po sobě zanechat opravdu nepříjemný zápach, pokud se vám nepodaří dostat ho všechno pryč.

Pokud tedy dojde k nehodě a vy bílou kávou polijete sedací soupravu, koberec nebo třeba čalounění automobilu, použijte co nejrychleji čistou vlhkou savou utěrku nebo papírové ručníky, abyste tekutinu odsáli a skvrna se nešířila dál. V případě potřeby papírový ručník několikrát vyměňte, textilní utěrku properte a znovu přiložte, dokud nebudete mít pocit, že jste se většiny vsáklé tekutiny zbavili. Nakonec místo dočistěte vhodným prostředkem určeným na čalounění.

Pokračování 5 / 5

Zachránit můžete i své zuby

Dokonce i když všechna vaše káva skončí bezpečně uvnitř úst, je tu další potenciální problém, se kterým je třeba se vypořádat. Každodenní popíjení kávy totiž vaše zářivě bílé zuby zbarví dožluta. Pokud se tedy oblíbeného nápoje nechcete vzdát, máte jen dvě možnosti.

Buď si pořídíte zásobu brček a svůj životabudič budete sát jako motýl nektar z květů, nebo si jednoduše po dopití každého šálku vypláchnete ústa čistou vodou. Rozhodně ale nikdy nesahejte po zubním kartáčku. Provedené výzkumy totiž překvapivě prokázaly, že čištění zubů během půl hodiny po snězení nebo vypití něčeho kyselého, může způsobit nevratné škody.

Doporučujeme

Články odjinud