Čaj z kopřivy je výborným lékem i prostředkem na hubnutí. Istockphoto.com

Čaj z kopřivy je výborným lékem i prostředkem na hubnutí. | Istockphoto.com

Celý bez černý je léčivý. Istockphoto.com

Celý bez černý je léčivý. | Istockphoto.com

Nejchutnější jsou ale květy a plody. Hodí se i k hubnutí. Istockphoto.com

Nejchutnější jsou ale květy a plody. Hodí se i k hubnutí. | Istockphoto.com

Ostropestřec mariánský. Istockphoto.com

Ostropestřec mariánský. | Istockphoto.com

Rozchodnice růžová. Istockphoto.com

Rozchodnice růžová. | Istockphoto.com

Chlorella je skvělý antioxidant. Istockphoto.com

Chlorella je skvělý antioxidant. | Istockphoto.com

Celý bez černý je léčivý. Istockphoto.com
Nejchutnější jsou ale květy a plody. Hodí se i k hubnutí. Istockphoto.com
Ostropestřec mariánský. Istockphoto.com
Rozchodnice růžová. Istockphoto.com
6
Fotogalerie

5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. Které to jsou?

Bylinky obsahují látky, které nám mohou pomoci v cestě za vysněnou postavou. Urychlí metabolismus, pomohou s nedostatečnou činností žlučníku, zbaví organismus nadbytečné vody. Které bylinky se hodí?

Z louky i z lékárny

Byliny dokážou zrychlit, nastartovat a podpořit spalovaní tuků, omezit chuť k jídlu nebo příznivě ovlivnit látkovou přeměnu cukrů. Další bylinky podpoří odvodnění těla, takže rozhodně mohou pomoci zhubnout alespoň opticky.
Některé bylinky najdete na louce za městem nebo v lese, jiné u nás nerostou, a pokud je chcete používat, musíte je koupit v lékárně, bylinkářství nebo v obchodě se zdravou výživou. Které vám v boji s přebytečnými kily pomohou?

VIDEO: Jaké potraviny by vám určitě neměly chybět ve vašem jídelníčku? 

Běžná kopřiva

Zahrádkáři tolik nenáviděná rostlina je nejen výborným lékem, ale i prostředkem na podporu hubnutí. Obsahuje totiž celou řadu vitaminů (B, C, K), minerálních a dalších zdravotně přínosných látek. Při hubnutí se hodí z několika dalších důvodů. Jednak zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, které pak lépe pracují a využijí energii, kterou přijmete v podobě potravy. Podporuje tedy i činnost střev, takže strávená potrava vyjde rychleji ven. Kopřiva navíc působí močopudně, a tak díky ní odchází z těla přebytečná voda. Ta může přidat na váze, opticky člověka rozšířit a navíc způsobuje nevzhledné otoky. Kopřiva působí také proti chudokrevnosti, dále jako antirevmatikum, protizánětlivě a urychluje hojení ran. Bojuje proti chřipce a dalším virovým onemocněním, osvědčila se i při chorobách jater a žlučníku.

Jak kopřivu užívat

Z kopřivy si připravíte čaj, nejlepší je hrst čerstvých lístků přelít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Kopřivu je vhodné užívat třikrát denně, maximálně několik týdnů, pak již příliš zatěžuje játra.

Další odvodňovací byliny: kontryhel a řebříček

Podobné odvodňovací účinky jako kopřiva má i kontryhel obecný, který navíc působí příznivě na zažívací ústrojí. Čaj z kontryhele je lepší pít jen 14 dní, v případě delší kúry může dojít k nežádoucím účinkům. Močopudně působí i nápoj z řebříčku obecného. Tato bylina podporuje krevní oběh, a tak pomáhá léčit rány, při hubnutí lze využít její schopnost podpořit vylučování žaludečních šťáv, čímž zlepšuje trávení. Nejlepší je k přípravě čaje využít kvetoucí nať.

Rozchodnice růžová

Tato bylina dokáže zvýšit odolnost organismu a harmonizuje tělesné funkce, je to velký pomocník proti únavě, posiluje nervový systém, podporuje paměť, její přínosy pro zdraví člověka jsou velké. Také pomáhá významně zrychlit metabolismus, takže tělo dokáže přijaté tuky zpracovat a ty se pak tolik neusazují v podobě tukových polštářků.

Bez černý

Čaj ze sušených květů černého bezu se používá při zažívacích potížích, pomůže však i s pomalým trávením či nedostatečnou činností žlučníku. Obsahuje též kyselinu chlorogenovou, která má vliv na úbytek váhy.

Jitrocel indický

Ze semen jitrocele indického se získává vláknina nazývaná též psyllium, ta má schopnost vázat na sebe vodu, čímž v těle nabobtná a zvětší svůj objem více než 20krát. Zvýší se tak objem hmoty v žaludku, která nemá žádnou kalorickou hodnotu. Prodlouží se tedy doba, kdy se dotyčný cítí sytý, a navíc i doba, kdy se vstřebávají sacharidy ze střev. Vláknina též podporuje peristaltiku a pozitivně ovlivňuje průběh trávení.

Sladkovodní řasa chlorella

Chlorella patří k přírodním antibiotikům, dokáže si tedy poradit s všemožnými zdravotními neduhy. Je však také skvělým antioxidantem, dokáže z těla vypudit přebytečné toxiny. Má příznivý vliv na zažívání a tím usnadní hubnutí. Byliny, které napomohou s hubnutím, mají oproti výživovým doplňkům jednu velkou výhodu – nezatěžují tělo zbytečnými chemikáliemi. Je ovšem třeba předem vědět, jak bylina působí, a to třeba i v kombinaci s jinými přípravky, které užíváte.

Topnatur Bio Chlorella 750 tablet Topnatur Bio Chlorella 750 tablet
nabízí 3 obchody za ceny od 436 Kč
Srovnat ceny na Dámě

Pokud se rozhodnete bylinky v boji s nadbytečnými kily využít, zjistěte si, zda se netlučou s léky, které užíváte, i to, jak dlouho, v jakém množství a v jaké kombinaci s jinými bylinami je lze užívat. Pamatujte, že žádná bylinka není zázračná a pouhá její konzumace k zhubnutí nepovede. Bez pohybu a zdravé a vyvážené stravy se zkrátka neobejdete, stejně jako u všech doplňků stravy a dalších přípravků na hubnutí mohou bylinky nanejvýš pomoci vaši snahu urychlit a zvýraznit výsledky.

Doporučujeme

Články odjinud