Pěnové těsnění pomůže s netěsnícími okny, ale i dveřmi. Přitom stojí pár korun. Foto: iStock

Pěnové těsnění pomůže s netěsnícími okny, ale i dveřmi. Přitom stojí pár korun. | Foto: iStock

Chlad zvenku proniká i skrz skleněné tabule. Ty můžete zakrýt závěsy. Foto: iStock

Chlad zvenku proniká i skrz skleněné tabule. Ty můžete zakrýt závěsy. | Foto: iStock

Před sezonou provzdušněte topení. Foto: iStock

Před sezonou provzdušněte topení. | Foto: iStock

Pořiďte si kvalitní přikrývky, aby vám v noci bylo teplo. Foto: iStock

Pořiďte si kvalitní přikrývky, aby vám v noci bylo teplo. | Foto: iStock

Nakupte doplňky, které vás zahřejí. Foto: iStock

Nakupte doplňky, které vás zahřejí. | Foto: iStock

Kožešiny v interiéru vytvářejí útulný dojem. Foto: iStock

Kožešiny v interiéru vytvářejí útulný dojem. | Foto: iStock

Chlad zvenku proniká i skrz skleněné tabule. Ty můžete zakrýt závěsy. Foto: iStock
Před sezonou provzdušněte topení. Foto: iStock
Pořiďte si kvalitní přikrývky, aby vám v noci bylo teplo. Foto: iStock
Nakupte doplňky, které vás zahřejí. Foto: iStock
6
Fotogalerie

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

Zateplení z interiéru

Když zateplení zvenku budovy není možné, lze byt zateplit i zevnitř. Tento způsob není tak účinný, je to ale lepší než nic. Ačkoliv je nejjistější pozvat na zateplení interiéru odborníka, lze ho udělat i svépomocí, a dokonce lze zateplit pouze problémové místnosti či jen zdi. V takovém případě je třeba dbát na izolaci tepelných mostů a dalších problematických míst, jako jsou například niky oken. Správné vnitřní zateplení dokáže v místnosti zvýšit teplotu o několik stupňů.

Pokračování 2 / 11

Utěsněte okna

Nepříjemný chlad do bytu proudí zejména špatnými okny. Pokud jste během roku nedokázali vyměnit okna za kvalitnější, teď už to pravděpodobně nestihnete, protože firmy mají dlouhé pořadníky. Na stará, netěsnící okna ale pomůže pěnové těsnění, kterým lze oblepit rám. Máte-li dvojitá okna, doporučujeme ještě mezi jednotlivá křídla naskládat staré deky nebo polštáře, které studenému vzduchu vytvoří bariéru. Lépe pak vypadají speciální podlouhlé těsnicí zarážky, ty nejen izolují, ale zároveň dobře vypadají.

Pokračování 3 / 11

Na skla nalepte fólie

Tepelné ztráty okny a dalšími prosklenými plochami tvoří až 50 procent z celkových tepelných ztrát, takže se nabízí otázka, zda lze zlepšit izolační vlastnosti samotných oken. Ano. Pomohou termoizolační fólie nalepené přímo na sklu, které zlepšují jeho izolační vlastnosti, a sníží tak náklady na vytápění. Fólie totiž odráží tepelné záření zpět do místnosti. Termoizolační fólie si můžete nalepit sami, stejně tak ale můžete pozvat i profesionály.

Pokračování 4 / 11

Investujte do vhodných závěsů

Šikovné závěsy ochrání váš byt nejen před slunečními paprsky, svoji funkci mají také v zimě – kvalitní závěsy totiž dokážou zadržet teplo v místnosti. Volte závěsy z těžkých tkanin v teplých zemitých odstínech, například z teplé vlněné příze, sametu anebo žinylky. Dobrou volbou jsou i zatemňovací závěsy tmavší barvy, které absorbují nejvíce světla a tepla.

Pokračování 5 / 11

Pozor na dveře

Při vytápění bytu či domu je velmi nebezpečný průvan, který dokáže teplý vzduch velmi rychle vytáhnout pryč. Proto se kromě oken postarejte i o dveře. Opět pomůže pěnové těsnění nalepené po celé délce rámu. Dveře by měly mít práh, který také průvanu zamezuje. Tam, kde práh nevyhovuje, můžete použít těsnicí lištu s kartáčem. Jistotou pak je polštář proti průvanu.

Pokračování 6 / 11

Zima je i od nohou

Drobné úpravy v domácnosti mohou k tepelnému komfortu citelně přispět a zároveň jsou cenově dostupné. K takovým drobným změnám patří například výměna koberce. „Udržovat teplotu v místnosti pomůžou například koberce s vyšším vlasem, které brání prochladnutí od podlahy,“ uvedla vedoucí interiérová designérka IKEA Markéta Polcarová.

Koberce s vysokým vlasem jsou náročné na údržbu, a tak se nehodí do každé místnosti v bytě. Své místo mají ale určitě v ložnici, kde jejich měkkost zpříjemní ranní vstávání. Můžete je umístit hned vedle postele, ale třeba i pod pracovní stůl.

Pokračování 7 / 11

Pořiďte teplé přikrývky

Hodně energií ušetříte, když na noc topení stáhnete. Aby vám pak ale nebyla zima, zachumlejte se do hřejivějších přikrývek. „Nestárnoucí klasikou jsou péřové přikrývky. Peří je lehké, má absorpční vlastnosti, odvádí vlhkost a dá se prát v pračce. Kdo preferuje jiné materiály, může sáhnout třeba po syntetické přikrývce. Ta je vhodná i pro alergiky,“ doplňuje manažerka sortimentu ložnic IKEA Petra Kendíková.

Pokračování 8 / 11

Zkontrolujte radiátory

Před topnou sezonou dejte do pořádku radiátory. Odvzdušněte je, budou pak lépe topit a spotřebovávat méně energie. Zkontrolujte, zda z nich nekape voda, nejsou poškozené a prorezlé. V případě plynových spotřebičů kontaktujte servis. Radiátory odkryjte, aby teplo mohlo proudit do místnosti, nestavte před ně nábytek, nezakrývejte je závěsy.

Pokračování 9 / 11

Větrejte, ale chytře

Utěsnit byt, aby v něm nebyl permanentní průvan, je z hlediska tepelného komfortu důležité. Stejně důležité je ale pravidelné větrání, protože tak regulujete například vzdušnou vlhkost. Příliš vysoká vzdušná vlhkost stojí za vznikem plísní v interiéru, příliš nízká vlhkost způsobuje zdravotní obtíže. Větrání by mělo být krátké a intenzivní, nejlépe ve všech místnostech naráz.

Pokračování 10 / 11

Vsaďte na teplé barvy

Volbou barev můžete opticky místnosti zateplit. „Vhodnou volbou barev, vzorů a hřejivých materiálů zároveň zútulníte svou domácnost, ve které se pak budete cítit lépe. Výborně v tomto ohledu fungují teplejší odstíny,“ radí Polcarová.

Pokračování 11 / 11

Vytvořte si atmosféru

Když je venku pošmourno, útulný byt vás zahřeje, i když v něm nebude přetopeno. Začněte úklidem a z bytu vyházejte zbytečnosti, na které se jen práší. Nahraďte je svíčkami, lampami s teplým světlem, dekami a chlupatými polštáři. Nic nezkazíte ani kožešinami, které nemusejí nutně ležet zrovna před krbem. Sluší jim to i před televizním stolkem nebo přehozené jen tak přes opěradlo křesla.

Potřebujete vybavení do vašeho interiéru nakoupit co nejlevněji? Vyzkoušejte náš Blesk Bazar!

Doporučujeme

Články odjinud