Řepa červená |  Foto:  © faluke ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © faluke, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © Richard ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © Richard, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © Richard ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © Richard, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © musso ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © musso, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © t_tully ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © t_tully, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © Titouan Gelez ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © Titouan Gelez, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © Titouan Gelez ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © Titouan Gelez, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © samwalton9 ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © samwalton9, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © griffonne ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © griffonne, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © D. J. King ,  CC BY-NC 4.0

Řepa červená | Foto: © D. J. King, CC BY-NC 4.0

Řepa červená |  Foto:  © Richard ,  CC BY-NC 4.0
Řepa červená |  Foto:  © Richard ,  CC BY-NC 4.0
Řepa červená |  Foto:  © musso ,  CC BY-NC 4.0
Řepa červená |  Foto:  © t_tully ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Řepa červená

(latinsky: Beta vulgaris var. Rubra , slovensky: repa červená)
Čeleď: merlíkovité (latinsky: Chenopodiaceae)
Červená řepa je dvouletka pocházející ze Středomoří, pěstovala se už ve starém Římě. Konzumována byla nejen pro svou příjemnou chuť, ale i mnohé léčebné účinky. Obsahuje totiž vitaminy (C, E) a minerály (železo, draslík, hořčík, jód, zinek, mangan). Existují odrůdy s bulvami kulatými i dlouhými.

Nejdůležitější vlastnosti

Výsev (duben až květen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílá
Výška
v květu až 0,75 m
Nároky na půdu
propustná, humózní, výživná, pH - neutrální
Tvar:
rozvětvený
List
celokrajný, velký, střídavý
Atraktivita
sklizeň, list

Použití

Používá se k přípravě různých pokrmů. Podzemní kořenová část (bulvy) se vaří (boršč), podává studená po uvaření jako ochucený salát nebo peče, zelené listy se dusí, vaří nebo konzumují zasyrova.

Ostatní vlastnosti

V řepě se nachází betain, který zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater, a množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organizmu. Látky v ní obsažené rozšiřují věnčité tepny, zpevňují stěnu vlásečnic, působí močopudně, vylučují sůl z těla, povzbuzují činnost žaludku a tvorbu žluči, podporují činnost jater.

Barva listu: zelená

Květ: Květenství ve tvaru laty je tvořeno bílými květy.

Další zelenina

Ačokča

Ačokča

Cyclanthera pedata

Články odjinud