Rajče jedlé |  Foto:  © Георгий Виноградов (Georgy Vinogradov) ,  CC BY 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Георгий Виноградов (Georgy Vinogradov), CC BY 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Георгий Виноградов (Georgy Vinogradov) ,  CC BY 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Георгий Виноградов (Georgy Vinogradov), CC BY 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Ahmed Mujčinović ,  CC BY-NC-SA 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Ahmed Mujčinović, CC BY-NC-SA 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Maxim Kryakvin ,  CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Maxim Kryakvin, CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Daniel Cahen ,  CC BY 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Daniel Cahen, CC BY 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Gerrit Öhm ,  CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Gerrit Öhm, CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Evandro Mariano ,  CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Evandro Mariano, CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Eric Ching ,  CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Eric Ching, CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Jon McIntyre ,  CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Jon McIntyre, CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Sune Holt ,  CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé | Foto: © Sune Holt, CC BY-NC 4.0

Rajče jedlé |  Foto:  © Георгий Виноградов (Georgy Vinogradov) ,  CC BY 4.0
Rajče jedlé |  Foto:  © Ahmed Mujčinović ,  CC BY-NC-SA 4.0
Rajče jedlé |  Foto:  © Maxim Kryakvin ,  CC BY-NC 4.0
Rajče jedlé |  Foto:  © Daniel Cahen ,  CC BY 4.0
10
Fotogalerie

Rajče jedlé

(latinsky: Solanum lycopersicum, slovensky: rajčiak jedlý)
Čeleď: lilkovité (latinsky: Solanaceae)
Rajče jedlé neboli lilek rajče pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde je vytrvalou rostlinou. U nás se pěstuje jako jednoletka, protože nesnese mráz. Plody - rajská jablka - mají v závislosti na kultivaru různé tvary i barvy, jsou velmi chutné a výživově cenné. Podle odborníků by jich člověk měl ročně zkonzumovat 16 kilogramů. Rajčata jsou u nás nejpěstovanější plodovou zeleninou, rozlišujeme tyčková a keříčková.

Nejdůležitější vlastnosti

Výsev (březen až duben, duben až květen)
123456789101112
Kvetení (červen až říjen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
žlutá
zlatá
Výška
až 2 m
Nároky na půdu
humózní, výživná, pH - neutrální
Tvar:
vystoupavý, keř
List
lichozpeřený, chlupatý
Atraktivita
plod, sklizeň, k sušení

Použití

Rajče jedlé se konzumuje především syrové (samostatně nebo jako součást salátů), ale uplatňuje se i v teplé kuchyni. Nejznámějším výrobkem z rajčat je kečup. Zralé plody obsahují betakaroteny, vitaminy C a B, lykopen (barvivo), chrom a draslík. Z více než 90 procent je tvoří voda, tuk neobsahují téměř žádný. Mají vysoký podíl vláknin. Rajčata jsou vhodná jako základ zdravé stravy, ale také jako součást redukčních a očistných diet, protože mají antioxidační účinky. Příznivě působí i při problémech s prostatou, nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Ostatní vlastnosti

Do Evropy se rajče dostalo společně s bramborem v 16. století. Až do 19. století bylo ovšem pokládáno za jedovatou rostlinu, což se (zvláště ve střední Evropě)odráželo i na velmi omezené konzumaci jeho plodů. Nezralé plody rajčete mohou způsobit otravu organizmu.

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Květenstvím je vijan se třemi až dvaceti květy, které jsou oboupohlavné.

Plod: bobule

Další zelenina

Ačokča

Ačokča

Cyclanthera pedata

Články odjinud