Pro pastinák setý, pocházející z Přední Asie, je typická řepná vůně a vřetenovitý, bělavý oddenek. Lodyha je hranatě rýhovaná, drsná až chlupatá. Listy jsou naspodu leskle zelené, u báze krátce pýřité. Jedná se o dvouletku: v prvním roce života vyrůstá jen růžice přízemních listů, rostlina kvete až v druhém roce. Pěstuje se jako zelenina, občas zplaňuje.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsev (březen až duben)
123456789101112
Kvetení (červenec až srpen)
123456789101112
Nároky na půdu
humózní,
pH - neutrální
Tvar:přízemní růžice, rozvětvený
Listzpeřený, chlupatý, opadavý
Atraktivitakvět, plod, list, vůně, k sušení
Použití
Pastinák se používá jako zelenina, oblíbený je v salátech a polévkách. Sbírá se hlavně jeho kořen (plody méně), látky v něm obsažené tlumí křeče hladkého svalstva, povzbuzují chuť k jídlu, působí sedativně a při močových potížích. Suší se.
Ostatní vlastnosti
Kořeny jsou chuťově podobné petrželi, ale sladší.
Barva listu: zelená
Květ: Okolíky jsou složeny z 8 až 18 okolíčků se žlutozelenými květy. Stopky okolíčků nemají stejnou délku: nejdelší mohou mít i 7 centimetrů a být až 3krát delší než samotné okolíčky.
Plod: dvojnažka s křídlem