Jak odstranit šupiny z kapra: Snadno, rychle a bez nepořádku v kuchyni | iStock

iStock

Jak odstranit šupiny z kapra: Snadno, rychle a bez nepořádku v kuchyni

Smažený kapr ke Štědrému dnu prostě patří. S jeho přípravou ale souvisí i ta méně populární povinnost. Zabít ho, vykuchat, a pokud nemáte lysce, tak ho také zbavit šupin. Jak to ale udělat čistě a bez zbytečné práce? Máme pro vás pár praktických tipů.

Abyste si na štědrovečerní večeři skutečně pochutnali, měla by ryba být co nejčerstvější. Nejlepší samozřejmě je, když kapra zabijete až v den přípravy. Pokud ale na to nemáte žaludek, můžete o to také požádat prodejce. Ti vám ho za menší poplatek i vykuchají. Ať už ale kapr měl jikry nebo mlíčí, řekněte si o ně. Budou se vám hodit na polévku. Na vás pak už bude jen naporcování, obalení a osmažení. Před tím vším ale budete muset rybu zbavit šupin. Existují hned dva způsoby, jak na to.

Nezapomeňte si pár šupin schovat, abyste je večer mohli dát každému u stolu pod talíř. Kdo totiž po večeři najde pod nádobím šupinu a dá si ji do peněženky, toho se peníze budou držet celý příští rok.

Škrábání šupin: Rukama, škrabkou nebo struhadlem

První možností, jak kapra zbavit šupin, je jejich seškrábání. Udělat to můžete buď prsty na rukou, tupou stranou nože, nebo speciální škrabkou na ryby, kterou seženete v domácích potřebách. V nouzi jde použít třeba i struhadlo. Při odstraňování šupin postupujte vždy od ocasu. Pokud se do toho pustíte hned po zabití a vykuchání kapra, půjde vám to skvěle. Jestli ale budete potřebovat seškrabat šupiny u ryby zabité už před několika hodinami, počítejte s tím, že se u toho zapotíte. Pokud zvolíte tento způsob, připravte se také na to, že šupiny budou létat po celé kuchyni, takže vás pak ještě čeká úklid. Někteří kuchaři doporučují kapra před škrabáním spařit horkou vodou z rychlovarné konvice. Kapr pak údajně tolik neklouže, sliz se srazí v bílou hmotu, a šupiny jdou z kůže lehce dolů.

Odstranění šupin nožem: Moc netlačte a buďte opatrní

Druhá varianta vyžaduje určitou šikovnost, cvik a především opravdu ostrý tenký nůž. Spočívá v seřezání šupin i s pouzdry, ve kterých jsou uložené. Při podřezávání postupujte směrem od ocasu k hlavě, nožem opatrně pohybujte nahoru a dolů tak, abyste odřezávali celý plát šupin a na rybě zbyla jen čistá kůže. Na nůž ale zbytečně moc netlačte, abyste ho náhodou nezařízli hluboko do masa. Abyste se nezranili, na přidržování kapra, který je slizký a dost klouže, si vezměte suchou čistou plátěnou utěrku.

Doporučujeme

Články odjinud